Sergey Lavrov, Geir Pedersen

Снимка: AP

    Руският външен министър Сергей Лавров разчита на приемственост в диалога с новия специален пратеник на ООН за Сирия Гайр Педешен, предаде ТАСС. Това съобщи БТА.
«Безспорно разглеждаме като много ценно нашето взаимодействие с ООН в рамките на формата от Астана, насочено към напредване на политическия процес, както предвижда резолюция 2254 (на Съвета за сигурност на ООН). Затова разчитаме на приемственост, разчитаме на вашия опит от работата и в структурите на вашата родина, и в международни организации, включително ООН», каза днес Лавров на среща с Педешен.
Дипломатът от ООН констатира добрите отношения между Русия и световната организация, като увери, че ще полага усилия да ги развива и укрепва и занапред.

«Според мен ООН и Русия трябва да изиграят ключова роля в продължаването на политическия процес в Сирия», заяви Педешен.
Норвежкият дипломат пое поста по-рано този месец от Стафан де Мистура, подал оставка миналата година. Гайр Педешен е бил специален координатор на ООН за Ливан през 2007-2008 г. Бил е също член на норвежкия екип, издействал споразумението от 1993 г. в Осло между Организацията за освобождение на Палестина и Израел, а от 1998 до 2003 г. е представлявал правителството на Норвегия пред Палестинската автономна власт.

Тагове: ; ; ; ; ; ;