Една футболна легенда си отиде през изминалата седмица. Поклонението пред тленните останки на Иван Вуцов ще бъде в понеделник.

За големия български треньор и футболист разказва Ивомира Пехливанова.

Преди синята фланелка е зелената. Първите голове са вкарани в родния Габрово за отбора на «Янтра».

«Той беше много жизнен, много пъргав и още от малък личеше, че притежава спортни качества. Първоначално беше състезател по лека атлетика, волейбол играеше и след това футбол», спомня си Божидара Василева — братовчедка на Иван Вуцов пред камерата на «Събуди се».

Футболът надделява, а пътя към световните терени минава през «Ботев Пловдив». Там Вуцов среща съотборника си и бъдещ приятел Динко Дерменджиев.

«Той ще остане в историята на българския футбол и на българския спорт, защото беше честен, супрепрофесионалист, работохолик. Той се раздаваше…През цялото време на своя живот», заяви Динко Дерменджиев-Чико.

Забелязан от големите във футбола Вуцов дебютира на «Герена» през 60-те, а по-късно става първият габровец, играл за националния отбор. В кариерата си защитникът има записани 213 двубоя за шампионата с 4 отбелязани гола, 41 мача за купата на страната и 60 международни срещи. С голямата си любов — «Левски», като футболист и треньор остава близо 20 години, през които открива едни от най-големите футболни таланти, сред които е и Емил Спасов.

«Аз съм израснал покрай него, станах и футболист покрай него. Живеехме в един и същи квартал до «Герена». Той ме вкара в големия футбол. Няма да забравя, когато дойде на тренировката на юношите и каза на треньора, че иска да говори с мен. И вика: «Готви се, момче, защото в събота може да играеш». Дебютирах и оттам насетне аз директно влязох в първия отбор на «Левски», спомня си Спасов.

Начело на „Левски” Вуцов печели шампионската титла и 2 пъти купата на България. Елиминира «Аякс» за Купата на УЕФА и достига до четвъртфинал с «Барселона», където футболистите ни разгромяват «каталунците» с 5:4.

«Той много обичаше да разговаря с нас, с футболистите си — да ги увещава, да ги мобилизира, беше един мотивиращ човек», добави Емил Спасов.

Вуцов е единственият, класирал страната ни на Световно и като играч, и като треньор, и като ръководител на Футболния съюз. През 2008 г. издава автобиографичната си книга «Истини за живота и футбола».

Днес на мястото на родната къща на Вуцов в Габрово се издига величествената спортна зала «Орловец».

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;