Основната опозиционна сила във Великобритания, Лейбъристката партия, обеща да продължи да настоява за предсрочни парламентарни избори с цел излизане от задънената улица за Брекзит. В същото време тя остави отворена възможността да подкрепи нов референдум за членството на страната в Европейския съюз, предаде ДПА.

Във вторник британският премиер консерватор Тереза Мей претърпя съкрушително поражение в Камарата на представителите, която отхвърли с голямо мнозинство договореното от нея споразумение за Брекзит. На следващия ден долната камара на британския парламент все пак отхвърли внесения от лейбъристите вот на недоверие срещу Мей.
«Вотът на недоверие в сряда бе само началото на усилията на лейбъристите да постигнат парламентарни избори», каза днес министърът в сянка на партията за Брекзит Киър Стармър в реч пред ляв мозъчен тръст. Той подчерта, че изборите са «наш приоритет като единствения начин за (осигуряване) на радикалната промяна, от която тази страна се нуждае».

В същото време Стармър направи уговорката, че лейбъристите може в крайна сметка да подкрепят нов референдум за Брекзит, тъй като това е единият от «само двата оставащи варианта», наред със запазването на близки икономически връзки с ЕС.

Британската министър-председателка отхвърля призивите за свикване на предсрочни избори и казва, че ще търси консенсус в разговорите с всички партии.

Вчера обаче се засилиха спекулациите, че Мей все пак може да свика избори. В. «Файненшъл таймс» писа, че високопоставени представители на правителството тази седмица са «обсъдили извънредни планове за избори».
Стармър каза още днес, че отлагането на Брекзит, предвидено за 29 март, сега изглежда неизбежно.

Тагове: ; ; ; ;