Истинската несправедливост не е, че един печели повече от друг, защото това зависи и от житейски избори, а че нямаме еднакъв шанс за успех в различни семейства или на различни места, заяви президентът Еманюел Макрон пред кметове на населени места от Южна Франция, предаде Франс прес. Това съобщи БТА.

В дълга пледоария в подкрепа на политиката си, след като изслуша въпросите на кметовете в продължение на 2 часа и 40 минути, френският президент обобщи своята икономическа и социална визия, по-специално във връзка с критиките за премахването на данъка върху имуществото на най-богатите.

«Ако един човек печели повече от друг, зависи дали работи повече, дали си е поставил за цел в живота да печели пари или да създава предприятия.

Може би друг човек пък е решил да има друг семеен баланс или да прекарва по-малко време на работа, или се представя по-слабо в учебния процес, и това се случва», каза Макрон.

«В тази френска страст към данъчната политика не се говори достатъчно за неравенствата в съдбите», подчерта той.

«Истинското неравенство е, че при еднакъв талант, еднаква мотивация, две френски деца няма да имат еднакъв шанс за успех в различни семейства или на различни места.

От това би трябвало да се възмущаваме.

Истинската тема за намаляване на тези неравенства е училището и работата», каза Макрон.

Той също така защити решенията си в икономическата и социалната област, от премахването на данъка за най-богатите до понижаването на помощите за жилищно настаняване.

«С възстановяване на данъка върху имуществото на най-богатите и с референдум на гражданска инициатива няма да се реши проблемът с масовата безработица», заяви Макрон.

Тагове: ; ; ; ; ; ;