Категорично трябва да се пристъпи към изработването на една нова енергийна стратегия, по-дългосрочно ориентирана, по-всеобхватна, стъпваща на реалните проблеми и търсеща техните решения. Това каза основателят на АБВ и президент на България /2002-2012 г./ Георги Първанов на форума «Енергетика, икономика, сигурност — актуални измерения», организиран от партията в София. Това съобщи БТА.

Според Първанов не е необходим документ, който да остане на «най-високия рафт» и който никой да не чете.

Изработването му да бъде предмет на по-дълъг процес на работа, да се включи и академичният състав, да не бъде «лабораторно» четиво, а в него да получат честен отговор много от въпросите, за които стана дума на днешния форум, включително и по темата за т.нар. независимост, препоръча Първанов.

Бягахме от зависимост от Русия, сега имаме двойна зависимост — от Русия и от Турция, коментира Първанов газовия сектор, а по думите му турската зависимост е доста по-тежка заради някои специфики.

Към периода около 2009 г. имахме реалния шанс да транзитираме през България около 95 млрд. куб. метра газ, а сега какво имаме, попита Първанов.

Трябва ни професионален дебат, без патетика, искам да зададем нормален, разумен тон на този разговор, защото времето върви и ще изтървем нещата, а дебат трябва да има, коментира Първанов.

Идват евроизбори, много ми се иска по-малко да дебатираме по Истанбулската конвенция, и да се хванем с реалните проблеми, каза още Георги Първанов.

Демографската катастрофа той определи като проблем на проблемите, който няма да се реши с изкуствени мерки.

Не, трябва реално, дълбоко да се влезе в икономиката — и да се почне с енергетиката.

Това е нашият високотехнологичен отрасъл, от него трябва да започнем и да заделим и там 2-3 млрд., както ги заделихме за новите самолети, коментира Първанов.
 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;