По-малко от седмица, след като кметът на Гданск Павел Адамович беше смъртоносно намушкан, Полша му отдаде последна почит, съобщава ДПА, цитиран от БГНЕС. Политикът беше погребан в църквата «Света Мария“ – популярно място за поклонение в самото сърце на северния полски град.

Погребалната церемония беше предавана на живо на големи екрани в Гданск и други големи градове на страната. Президентът Анджей Дуда обяви 19 януари за Ден на национален траур.

Събота е Ден на национален траур в Полша в памет на кмета на Гданск.

Ден, преди неговото погребение, около 300 кметове и общински съветници от цяла Полша се събраха в корабостроителницата в Гданск.

Ковчегът с тялото на покойника бе изложен през последните няколко дни в сградата на Европейския център на Солидарност. През изминалия ден десетки хиляди жители на Гданск се включиха в шествието, съпровождащо пренасянето на тленните останки на кмета до базиликата. Процесията мина край родния му дом и училищата, които е посещавал.

Петдесет и три годишният Павел Адамович почина в понеделник, след като предната вечер бивш затворник го нападна по време на публична благотворителна проява и го прободе неколкократно в сърцето и корема, преди да бъде заловен. Нападателят заяви, че отмъщава за съдебната присъда срещу него за банкови обири, произнесена по времето на управлението на партията «Гражданска платформа», чийто член е бил Адамович. 

Властите задържаха 27-годишният му нападател, който по непотвърдена информация имал психични отклонения. 

Тагове: ; ; ; ;