Редица украински политици в навечерието на президентските избори са настроени към провокации в Донбас, заяви пред журналисти представителят на РФ в контактната група за Украйна Борис Гризлов.
«Настъпващата година обещава да бъде трудна и по силата на предстоящите политически събития в Украйна, особено президентските избори.
Опитът от миналата година потвърждава, че киевската «партия на  войната» е настроена към предизборни провокации», заяви Гризлов след преговорите на контактната група в четвъртък.
Според него, при такива условия нараства значението на контактната група «като площадка за диалог между страните в конфликта — Киев, Донецк и Луганск».
«Руската делегация като един от посредниците, наред с ОССЕ, ще продължи да убеждава страните в безалтернативността на политическото регулиране, което се предполага от Минските споразумения.
Разрешаването на конфликта в Донбас може да бъде обезпечено само по политически път, само чрез изпълнение на набелязаните комплексни мерки», добави Гризлов.
Той подчерта, че особеният статус на Донбас с въвеждането от екс-главата на МВнР на Германия, президента на Германия Франк-Валтер Щайнмаер, и на други задължения на Украйна в съответствие с минските съглашения, «са решаващо условие за регулирането на конфликта».
Изборите за президент ще се проведат в Украйна на 31 март.
Предизборната кампания започна на 31 декември, в същия ден започна лансирането на кандидатите за поста президент и подаването на документи в ЦИК за тяхната регистрация.
Действащият президент Петро Порошенко официално на този етап не е обявил намерението си да се кандидатира за втори мандат.
Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;