18 януари 2019-Нюз Фронт.

Москва и Белград съвместно ще финансират изграждането на газопровода «Турски поток» през Сърбия. Това съобщи на пресконференция на 18 януари  сръбския президент Александър Вучич.

Според думите му, става въпрос за «огромна инвестиция» в бъдещето на републиката. Присъединяването към «Турски поток» ще допринесе за индустриализацията, напредъка и растежа на сръбската икономика, отбеляза Вучич.

 

Страните се споразумяха, че финансирането на проекта ще бъде разпределено между Русия и Сърбия, но в какво съотношение ще бъдат инвестирани средствата, Москва и Белград ще определят по-късно.

Припомняме, че президентът на Русия Владимир Путин заяви от Белград за готовността на руската страна да вложи $1,4 милиарда в продължаването на «Турски поток» през Сърбия и в други европейски държави, включително и по транзитните инфраструктори на сръбска територия.

Александър Вучич нарече доставките на руски газ през «Турски поток» най-доброто предложение за Сърбия. и подчерта,че Белград няма желание да плаща за два пъти по-скъп втечнен газ.

По време на посещението си в Белград руският президент се срещна и с председателстващият президиум на  Босна и Херцеговина Милорад Додик, който заяви, че БиХ разчита на участието в проекта «Турски поток» по същия начин, както страната, беше включена в обсъжданията  за «Южен поток».

Българският външен министър Екатерина Захариева заяви на 18 януари, че София е заинтересувана от «Турски поток» и «прави всичко възможно», за да получи възможност газопровода да минава през територията на републиката.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;