САЩ погледнаха и към Беларус.

Започнаха подготовката на т.нар. граждански активисти за «демократини реформи».

Това показва споразумението с «World Learning», което бе инициирано от агенцията по Международно развитие на САЩ  (USAID).

Договорът е слючен през март миналата година със срок на действие до 31 март 2022 г.

Бюджетът му е 3,9 милиона долара.

Според официалните данни, програмата «Community connections program» (CNP), която е подписата от страните, предполага «постигането на публичните депломатически цели на САЩ», а след това — «ще укрепва взаиморазбирането между белорусите и американците».

«Програмата показва на гражданите на Беларус най-добрите практики на САЩ — бизнес, юриспруденция. Това е възможност да се получи практически опит от американските колеги», се казва в описанието на програмата.

Възниква въпросът: защо САЩ примамват към себе си представителите на страна-съсед на Русия?

Програмата за обмен е ефективна форма за създаването на «пета колона».

Нагледен пример за това е Украйна.

По време на Майдана там активно призоваваха общественоста, студентите, участваха журналисти, които отдавна бяха попаднали под влиянието на американските пари.

Западните грантове, познато, нали?!

Агенцията по международно развитие на САЩ обяви теми за «професионален обмен» през 2019 година.

Присъства и тема, която намеква за наличието на пропаганда: «подкрепа и лансиране на обществения активизъм с помощта на медии и информационно-комуникационни технологии».

USAID има и проекти за Източна Украйна.

«Демократично управление в източна Украйна»- проектът предполага създаването на доверие между гражданите, живеещи в Донбас и украинската власт.

Друг проект — «Икономическа подкрепа на Източна Украйна» — предоставя се помощ на предприятията, както и на малкия и средния бизнес, с цел да се занижи зависимосмтта на региона от търговията с Русия.

Така под формата на благи намерения американците целят разрив между младите републики в Донбас и Русия.

Вашингтон взема под опеката си младото поколение, лекари, бизнесмени, учители и активисти. Целта е създаването на неофициална опозиция.

Ярък пример за това е проектът «Лидери на промяната», който се осъществява с подкрепата на информационно-просветителската фондация «Нова Евразия».

Зад него стои отново  «USAID», външнополотическото ведомство на Великобритания, Финландия, Норвегия, а също Европейската комисия.

В Беларус се провеждат тренинги, на тях присъства съветникът от Министерството на вътрешната сигурност Джон Кастело, който говори за киберсигурността, борбата с дезинформацията, пропагандата и фалшивите новини.

Припомняме, че главната сила на украинксия Майдан бяха радикалните националисти.

В изявлението си отговарящият за Беларус Дженифър Мур от САЩ заяви, че Беларус е тясно свързана с Русия, а САЩ имат интерес от дългосрочното развитие на страната.

Светло бъдеще — поредния фарс и лъжа — това се внушава от САЩ в Беларус.

Всъщност, САЩ се подготвят да завземат още една страна, намираща се точно до Русия.

За да я превърнат в поредния русофобски плацдарм в Източна Европа.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;