На 17 януари 1945 година със силите на 1-ви Белоруски фронт и 1-а армия на Полската войска е освободена столицата на Полша, Варшава.

Градът бе под немска окупация от 28 септември 1939 година.

За Освобождението на Полша СССР създава медал.

С него са наградени военнослужещите от Червената армия, Военно-морския флот и войските на НКВД — непосредствените участници в боевете на 14-17 януари 1945 година, а също организаторите и ръководителите на бойните операции при освобождението на града.

Медалът «За освобождението на Варшава» е получен от повече от 690 хиляди съветски войници.

В памет на победата и като символ на бойната дружба между братските армии в предградието на Варшава е издигнат гранитен монумент.

Поляците го наричат «Братерство брони».

На гранита на два езика — на полски и руски — са изсечени думите:
«Слава на героите от Съветската армия — нашите другари по оръжие, които отдадоха живота си за свободата и независимостта на полския народ!»

Днес полското правителство нарича освобождението на Полша от съветските войски «нова окупация», опитвайки се постави знак за равенство между действията на фашистка Германия и СССР.

Но от историята не могат да бъдат изхвърлени имената на почти 580 хиляди съветски войници и офицери от Червената армия, които през 1944-1945 години отдадоха живота си за правото на поляците да имат своя държава.

Вечна слава на героите от Червената армия на СССР!

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ;