17 януари 2019-Нюз Фронт.

Президентите на Сърбия и Русия Александър Вучич и Владимир Путин след срещата във Белград проведоха съвместна прес-конференция.

 

Вучич отбеляза близките отношения между Русия и Сърбия, като отделно подчерта важността на развитието на икономическите отношения между страните. Сръбският президент отбеляза, че голямо внимание е било отделено по въпросите свързани с газоснабдяването и строителството на железопътни връзки, в което също активно участва Русия.

По време на срещата между двамата също така са обсъдени и перспективите в руско-сръбското военно-техническо сътрудничество.

 

Александър Вучич сподели особената си гордост от това, че Русия вижда в лицето на Сърбия надежден партньор.

» С удоволствие мога да заявя, че постигнахме съгласие по всички въпроси, които обсъждахе. Владимир Путин е добре запознат със ситуацията в Косово и Метохия. Аз го информирах за увеличението на данъка за внасяне на продукция и за създаването на така наречена косовса армия там. Казах на президента, че ние винаги сме били настроени за разговор, за компромис.

 

Руският президент Владимир Путин от своя страна благодари за поканата.

«Ние поддържаме постоянен контакт»,- напомни Владимир Путин, добавяйки че Александър Вучич присъства миналата година на честванията по повод Денят на Победата в Русия.

 

Владимир Путин потвърди, че двамата са отделили особено внимание на търговските отношения: развиване на сътрудничеството между промишлени и селскостопански предприятия, и усилване на взаимодействието в бизнес кръговете.

Президент на Русия Владимир Путин увери сръбският си колега, че ще развиват и военно-техническото сътрудничество.

» Ние ще оказваме съдействие на сръбското ръководство в укрепянето на боеспособността»- заяви Владимир Путин, подчертавайки значението на сигурността на Балканите.

«Русия, както и Сърбия, е заинтересувана, ситуацията на Балканите да остане стабилна. Ние настояваме за търсенето на взаимноприемливо решение на основата на Резолюция 1244 от Съвета за Сигурност на ООН. За съжаление, косовските власти предприеха серия провокационни решения, които изостриха отношенията. 

Косовската армия, безусловно е директно погазване на спомената резолюция, която забранява формирането на военни подразделения.

И Русия напълно споделя обезпокоеността на Сърбия в това отношение. Подобни решения могат да доведат до дестаблизация на обстановката в региона.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;