Кооперациите продължават да имат своята перспектива в земеделието и хранително-вкусовия бранш. Професионалният и експертен момент в нашата работа е изключително позитивен. Това е казал министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на годишния национален семинар на Националния съюз на земеделските кооперации в България /НСЗКБ/, съобщи пресцентърът на МЗХГ.

«С НСЗКБ и другите асоциации минахме през много сериозни тестове последните години. През цялата 2017 г. в много добра комуникация със земеделския бранш мина дебатът за позицията ни за Общата селскостопанска политика — къде е България и какво искаме да направим. Смея да твърдя, че браншът и екипът на министерството знаят какво искат», е заявил още министър Порожанов, цитиран от пресцентъра на МЗХГ.

Той е припомнил, че по време на българското председателство на Съвета на ЕС е започнал дебатът по ОСП и в началото на юни са били представени от ЕК драфтовете на 3 регламента — най-важният от които е за стратегическите планове.

Всяка страна е дала позициите си по тях и се очакват коригираните предложения на регламентите. Това обаче вече шест месеца не става. За да не се губи време, България вече е започнала изработката на т. нар. SWOT анализ, който да изведе приоритетите и инструментите. Вероятно през май ще започне и публичното му обсъждане с бранша, се посочва в съобщението.

Пред председателите на кооперациите министър Порожанов е обявил, че до края на месеца ще бъдат платени вторите ставки на обвързаната подкрепа и акциза върху горивата за земеделски нужди. До 1-2 месеца ще бъде готова и новата държавна помощ за малки хладилни камери за съхранение на плодове и зеленчуци.

Такава вече има за минимандрите, а в момента се съгласува с ЕК подобна схема и за малки кланици, както и за мобилни доилни апарати, допълват от земеделското ведомство.

Кооперациите са допустими бенефициенти по мярката за напояване, очаква се прием по нея между май и юни, е заявил председателят на НСЗКБ Явор Гечев.

Тагове: ; ;