От Facebook обявиха, че са премахнали стотици страници, профили и групи, създадени от Русия, които са преценили, че са участвали в координирано манипулативно поведение на техните Facebook и Instagram платформи, съобщава «Ройтерс». Това съобщи Нюс бг.

Ръководителят на политиката за киберсигурност на «Фейсбук» Натаниел Глайхър уточни, че са открили две отделни манипулации, които произлизат от Русия, като едната от тях е действаща в много страни от Източна Европа, а другата е специфична за Украйна.

Компанията уточни, че е свалила около 364 Facebook страници и профили, управлявани от Русия и работещи в прибалтийските страни, Централна Азия, Кавказ и Централна и Източна Европа, добавяйки, че тези страници са свързани със служители на руската новинарска агенция Sputnik.

Компанията също така посочи, че въз основа на съвет от правоприлагащите органи на САЩ, отделно е премахнала 107 Facebook страници, групи и профили и 41 профила в Instagram, които произхождат от Русия и работят в Украйна.

«Не намерихме никакви връзки между тези операции, но те използваха подобна тактика чрез създаването на мрежи от профили за заблуждаване на другите за това кои са те и какво правят», изтъкнаха от Facebook.

«Фейсбук» бяха разкритикувани през последните две години заради признатата от самите тях мудност в разработването на инструменти за борба с екстремисткото съдържание и пропагандните манипулации.

Facebook и Twitter свалиха милиони публикации и блокираха профили, свързани с манипулации за влияние на Русия, Иран и други страни в периода преди частичните избори за Конгреса на САЩ през ноември.

Тагове: ; ; ; ;