Новата студена война започна: непрекъснати хакерски атаки на китайците, които удрят техническата документация за обслужването и ремонта на американските военни кораби, списъци с работници от Пентагона и т.н., това си е война, но «с други средства»

Тази ситуацията ще се запази още десетки години. Напрежението само ще се засилва, пише «Форейн полиси».

Превод:

Бъдещето настъпи — и то не е нещо друго, а нова студена война: постоянни, безкрайни хакерски атаки на китайците, които разбиват техническата документация за обслужването и ремонта на американските военни кораби, списъци с работници от Пентагона …- това си е война с «други средства».

Ситуацията ще се запази десетки години и само ще се влошава — независимо от една или друга сделка, която сключват помежду си усмихващите се пред камерите президенти на САЩ и Китай.

Новата студена война ще бъде постоянна, поради множество фактори, които генералите и стратезите разбират, но много от представителите на деловата и финансова общност от Давос продължават да отричат, както и преди.

И доколкото американо-китайските отношения са най-важните в света — с  много последствия — студената война между тях ще превърне в негативен организиращ принцип в геополитиката, който принцип пазарите ще се наложи да отчитат.

От гледна точка на Китай този стремеж е напълно логичен.
Китайците възприемат Южно-Китайско море така, както американските стратези възприемаха басейна на Карибско море в 19 и началото на 20 век.
Това е аналогично на факта, на базата на който господството  над басейна на Карибско море позволяваше на САЩ да осъществява стратегически контрол в западното полукълбо и с това да влияе върху баланса на силите в източното полукълбо по време на двете световни войни и студената война.
За САЩ всичко започва от Карибския басейн, а за Китай всичко започва от Южно-Китайско море.
Заплахата от страна на Китай оказва върху Министерството на отбраната на САЩ значително по-голямо влияние и подбужда към по-решителни действия от заплахата от страна на Русия.
Военните от САЩ считат, че Китай е рястаща технологична държава, която не е скована от бавния и бюрократичен контрол, характерен за Америка, затова той ще догони и ще изпревари САЩ в много сфери.

Китай е новата заплаха, с която американското военно ведомство днес съизмерва своите сили и възможности.

Петя Паликрушева

Източник: https://foreignpolicy.com/2019/01/07/a-new-cold-war-has-begun/

Тагове: ; ; ;