Дружбата между САЩ и Украйна процъфтява: Държавният департамент изпраща учебно оръжие на Киев

Държавният департамент на САЩ има намерение да достави на украинската полиция учебно оръжие за повишаване на бойните навици.
Съответната информация се съдържа в документ на външнополитическото ведомство.
США намерены поставить учебное оружие для тренировки украинской полиции

  • Бюрото по международна антинаркотична и правоохранителна дейност, което влиза в състава на Държавния департамент на САЩ, «ще съдейства за развитието и подготовката на личния състав» на украинската полиция, на Корпуса за оперативна внезапна дейност, на граничарите и специалните части от Националното антикорупционно бюро на Украйна.

«В съвременните условия при подготовката на всички служители в правоохранителните органи се препоръчва провеждането на повече тренировки, които да моделират една или друга ситуация, както и такива,  които предполагат обмислено използване на огнестрелното оръжие», се казва в текста на документа.

За целта Държавният департамент планира да закупи и достави в Украйна 146 учебни пистолети G17 T FX, а също имитационни боеприпаси към тях.

Освен това, в текса се посочва и защитна екипировка за личния състав.

Цялата екипировка трябва да бъде доставена в Украйна в рамките на 60 дена след подписването на договора с изпълнителя, се отбелязва в документа.

Това не е първият случай на доставка на небойно оръжие на Украйна с цел провеждането на тренировки на личния състав.

През ноември 2018 година Бюрото за международна антинаркотична и правоохранителна дейност планира да закупи моторни резачки за отваряне на врати.

Както се посочваше в документа, оборудването трябваше да се достави на украинската полиция за «провеждането на аварийно-спасителни работи».

През август 2017 година отдел външнополитическото ведомство на САЩ също обяви търг за закупуването на 320 учебни пистолети Glock G17 и патрони към тях, а също за 40 винтовки за страйкбол ( военна игра — играчите се елиминират, удряйки се един друг с топчета, обикновено пластмасови с диаметър 6 милиметра, изстрелвани от имитация на огнестрелни оръжия, бел.ред.).

Петя Паликрушева

 

 

 

Коментари:

Зареждане ...