Британски СМИ: «Пълно унижение на Тереза Мей»

Британски СМИ: "Пълно унижение на Тереза Мей"Британският парламент отхвърли сделката за Brexit. 432-ма депутати гласуваха срещу споразумението с Брюксел и едва 202-ма го подкрепиха. Това съобщава Nova.

Опозицията пък поиска вот на недоверие към премиера Тереза Мей, който ще бъде гласуван в сряда.

„Пълно унижение”, „Историческо поражение”, „Борба за живот” – това са само част от заглавията на водещите британски издания в деня след гласуването.

Реакциите от Европа бяха категорични – няма да има предоговаряне на сделката. Това бе многократно заявено от европейските лидери още преди гласуването в британския парламент.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пък заяви, че шансовете Обединеното кралство да излезе от ЕС хаотично са се увеличи значително.

А това би довело до огромен шок за британската икономика. Ако Лондон излезе от Общността на 29 март без сделка, икономиката ще се свие с цели 8%, сочат предварителните анализи.

Ще се образуват и огромни задръствания по границите, тъй като ще трябва да се проверяват всички продукти, които влизат и излизат от кралството.

По-рано News Front съобщи:

ДАНИЕЛА ВИЛ, кореспондент на N24: Първата реакция бяха ликуващи викове, от двете страни.
Лагерът на привърженицитие на брекзита възприе случилото се позитивно, защото сега, както те считат, ще започне движение към «твърд» брекзит, а противниците на брекзита, които могат да се познаят по знамето на ЕС, се надяват, че провалът на споразумението ще доведе до повторен референдум.
Двата лагера продължават да стоят един срещу друг, като цяло те възприемат случилото се крайно позитивно.
Трябва да се каже, че това е историческо поражение — разликата между гласувалите «за» и гласувалите «против» е 230 гласа.
ТЕРЕЗА МЕЙ, премиер на Великобритания: Господин спикер, парламентът се изказа, подкрепи споразумението, но, според днешното гласуване не може да се каже, че парламентът по принцип е готов да го подкрепи.
Според гласуването също не може да се каже, как парламентът има намерение да спази решението, произнесено от народа на Великобритания на референдума.
Хората, гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, а също британците, живеещи в ЕС, заслужават яснота по тези въпроси — колкото се може по-скоро.
ДАНИЕЛА ВИЛ, кореспондент на N24:  Чухме малко обърканата Тереза Мей. Всъщност, тя има само три дена, за да разработи «план Б».
Ако тя бе попитала демонстрантите, то би получила множество предложения, в това число за отказ от брекзита.
В последната си реч тя обяви, че това е възможен вариант.
Но трябва да се почака.
Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...