Сърбия е надежден партньор на Руската федерация и твърдо се придържа към обещанията си. Това заяви президентът на Сърбия Александър Вучич в интервю за ТАСС преди визитата на Владимир Путин в Белград на 17 януари. Това съобщи БТА.

«Аз така мисля, така работя и не лъжа. На някого моите думи може да не се харесат, но аз мисля, че ние сме надежден партньор на Русия», каза Вучич.

«Когато казвам във Вашингтон и Брюксел, че не сме въвеждали и няма да въвеждаме санкции против Русия  — това е истина и това е справедливо», добави той.

По думите на Вучич руският президент е много популярен в Сърбия.

«Президентът Путин се радва на голяма популярност в Сърбия.

Смятам,  че да посрещнат руския лидер ще се съберат най-много хора през последните 20 години, хората ще дойдат само за да го видят», посочи той.

По думите на Вучич една от причините за популярността на Путин в Сърбия е това, че Русия «спаси Сърбия от клеймото на геноцида».

«Ние никога няма да забравим 2015 година, когато министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров и постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин по нареждане на Путин спасиха Сърбия от клеймото върху народ, осъществил геноцид, както това се предлагаше в британска резолюция в Съвета за сигурност на ООН.

Ние никога няма да забравим това», заяви Вучич.

Сръбският президент каза още, че винаги се съветва с президента на Русия Владимир Путин.

«Аз винаги се консултирам и се съветвам с президента Путин, питам го за съвет, искам от него съвет, моля го за съвет.

Запознавам го с това, което се случва, и не лъжа, казвам истината, независимо от това, че на него не винаги всичко му харесва.

Мисля, че това е едно от нещата, които президентът Путин много уважава.

И аз уважавам това, защото той е лидер на велика страна, а аз съм лидер на малка страна, а той изразява уважение към тази страна и за това съм му безкрайно благодарен», каза Вучич.

Предишната среща на двамата президенти бе в Москва на 2 октомври 2018 година.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;