Надяваме се Русия да зачита чувствителността на гръцкия народ по отношение на използването на името Македония и оттук нататък страната да използва новото конституционно наименование Република Северна Македония. Това съобщи Канал 3.

И най-важното, ще се разграничават от подобни изявления, които представляват намеса във вътрешните работи на Гърция. Това се казва в официална позиция на гръцкото министерство на външните работи по повод позицията на руското МВнР относно Договора от Преспа.

«Споменаването на политически събития от вътрешния живот на приятелски държави от страна на руското външно министерство не е на нивото, което характеризира гръцко-руските отношения и трайните приятелски връзки между нашите народи», се казва още в съобщението от Атина.

В документа се подчертава, че това поведение «създава разумна загриженост, защото пренебрегва определеното със закони демократично функциониране на институциите в Гърция и на Конституцията, където има много ясни наредби за справяне с всякакви случаи и при всички положения не е работа за коментари на трети страни».

«Със самото си подписване Преспанският договор допринесе за подобряване на мира и стабилността на Балканите. Това споразумение е и международно признат модел как да се разрешават различията между две отделни суверени държави под егидата на ООН — без да има намеса на трети страни.

Нашите международни партньори трябва да зачитат духа и съдържанието на Договора и да подкрепят факта, че политическите ръководство на двете държави демонстрираха необходимата политическа храброст за постигане на решение на един толкова труден въпрос, а в същото време да бъдат защитени техните национални интереси», пише още в документа на гръцкото МВнР. 

Вчера, 14 декември, Министерството на външните работи на Руската федерация определи «решението на парламента на Македония за преименуване на страната, като решение наложено отвън», което не отразявало волята на народа.

«Налице е продължение на изкуствено прекроеното име на държавата, наложено отвън, с цел засилване на натиска Скопие да влезе в НАТО… Неотдавнашните събития в Гърция красноречиво свидетелстват за експлозивността на ситуацията, подкопаваща стабилността и сигурността на Балканите – оттеглянето от правителствената коалиция на Панос Камменос, ръководител на Независими гърци, противопоставящ се на Преспанското споразумение, както и стартирането на процедурата за вот на доверие към кабинета на министрите.

Заслужава да се отбележи, че в Атина преспанската сделка се опитва да заобиколи мненията на гражданите на страната в референдум по този въпрос, засягащ основните национални интереси», обявиха от руското МВнР, което в Гърция определиха като намеса във вътрешните работи на страната.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;