Либийският танкер «Бадр» тази сутрин се е върнал в Пристанище Бургас. Това съобщи началникът на Морска администрация Живко Петров. Плавателният съд е пристигнал в нашия порт около 6 часа тази сутрин.

Петров поясни, че е имало разрешение танкерът да направи еднократен преход до пристанище в Турция за ремонт след престой тук за период от година и половина. Корабът обаче не е отплавал за Турция. Той застанал в извънтериториални води на България и две седмици е бил там. По думите на Живко Петров, тъй като няма документи за нормално придвижване и за да се избегне замърсяване, той е издал разпореждане корабът да се върне на котвена стоянка в 4-ти район на Пристанище Бургас.

Разпореждането на Живко Петров е връчено на капитана на танкера тази сутрин от служители на Гранична полиция, които са стигнали до плавателния съд с катер. След това корабът е върнат тук.

Петров каза още, че корабът все още е с панамска регистрация, собственост на фирмата «Булгаргеомин», а екипажът е украински. Същия екипаж се е качил на кораба на 21 декември.
Ето и изявлението на директора на ГД»Гранична полиция»:

«При смяната на екипажа няма използване на физическа сила и помощни средства. Всички процедури по смяната на екипажа бяха спазени. Всички документи, необходими за извършването на тази дейност, са били депозирани от корабния агент на 21  декември.

На 21 не е имало частен съдебен изпълнител на борда по време на смяната на екипажа.»
Корабът трябва да премине технически преглед, поясниха от Морска администрация и обясниха, че това са изискванията. А за прегледа трябвало да се погрижи държавата, под чийто флаг плава съдът.

Тагове: ; ; ; ;