Съветът на Европа има намерение да намери специалисти за мониторинг на социалните мрежи по време на президентските избори в Украйна. Това показва публикувания документ от Съвета на Европа.
ЕС займётся мониторингом соцсетей во время выборов на Украине

  • Както се отбелязва, подобно «безпристрастно наблюдение» трябва да обезпечи честността на електоралния процес в Украйна.

«Целта на мониторинга на социалните мрежи ще се заключава в извършването на систиматичен анализ на данните, касаещи основните гласове, формиращи политическия дискурс в мрежата по време на президентските избори в Украйна през 2019 година», се казва в документа.

Проектът ще включва мониторинг на Facebook и Twitter на акаунтите на кандидатите за президент и политическите партии, онлайн-СМИ и хората, формиращи общественото мнение.

Планира се проследяването не само на постовете в социалните мрежи, но и коментарите на другите ползватели по тях. Посочва се, че специалистите ще трябва също да открият фалшивите акаунти.

Мониторингът на социалните мрежи ще се провежда в рамките на проекта «Подкрепа на прозрачността, всеобхватността и честността в изборната практика на Украйна».

Подчератава се, че проектът ще помогне «да се намали негативният ефект на дезинформацията и пропагандана в изборния процес».

По-рано американското посолство обяви сред украинските средства за масова информация конкурс за проекти, насочени в подкрепа на прозрачността на изборите в Украйна през 2019 година.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;