73% от българите одобряват думите на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов във Войводиново, че циганите «са станили вече нагли».

Това пише Нюс бг. Това сочат данни от експресно проучване на «Барометър България» относно позицията на Каракачанов за събитията в пловдивското село Войводиново.

Припомняме, побоят над военен във Войводиново, нанесен от група роми, и последвалата позиция на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов нажежиха политическите настроения през изминалата седмица.
Въпреки изказванията, че позицията на вицепремиера е крайна, дискриминативна и всява етническа омраза, 3/4 от сънародниците ни подкрепят Каракачанов в думите му.

На другия полюс — едва 12.1% от запитаните не одобряват изказването на Каракачанов. Според тези участници в анкетата позицията на военния министър е крайна и застрашаваща етническия мир.

14.9% пък нямат мнение по въпроса.

Процентът одобряващи думите на вицепремиера значително надхвърля традиционния електорат на Обединени патриоти, от чиято квота е Каракачанов, и е резултат както на естественото възмущение срещу случилото се във Войводиново, така и защото голяма част от респондентите в социологическото проучване виждат в мнението и действията на вицепремиера не само справедлив отзвук на събитията, но и адекватна и навременна реакция от страна на политик и институция, в качеството му на военен министър, по повод извършено престъпление спрямо негов подчинен.

Макар и инцидентът да е битов, именно битовата престъпност е тази, с която се сблъскват лично повечето хора, пишат от «Барометър България». Това е и причината въпросът за случилото се във Войводиново да се възприема от обществото емоционално и лично.

«Не може да се пропусне и фактът, че обществото става все по-чувствително спрямо ненаказуемостта и преекспонирането на темата за защита на правата, обвързани с определена етническа или социална група, без да има реципрочност на отговорностите, включително и отговорност пред закона», допълват от социологическата агенция.

Прави впечатление, че в изследването на «Барометър» Обединените патриоти определено вдигат дела на подкрепа сред населението — 7.6% заявяват, че ако изборите бяха днес, биха дали гласа си за тях. Така шансовете за влизане на ОП в следващия парламент заедно с ГЕРБ, БСП и ДПС определено се увеличават.

Припомняме, че в последното проучване на «Барометър» точно Красимир Каракачанов запазваше рейтинга си от 36% одобрение.

Тогава от социологическата агенция разтълкуваха позицията му като умерена и на балансьор. Явно избирателите го припознават като гарант за стабилност в малката, а от там и в цялата управляваща коалиция.

Само преди четири дни изследването на «Алфа Рисърч» показа, че Обединените патриоти остават извън парламента.
При заявена избирателна активност от около 48%, електоралният ресурс на Обединени патриоти пада до 2.9%.

Тагове: ; ; ; ; ; ;