Председателите на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изпратиха днес съвместно писмо до британския премиер Тереза Мей. Това съобщи БТА.

То съдържа допълнителните уверения, за които Лондон настояваше преди насроченото за утре гласуване в британския парламент на споразумението за оттеглянето на Великобритания от ЕС.

Туск уверява, че решенията (т.нар. заключения) на Европейския съвет са правно обвързващи, както и че споразумението с Великобритания и политическото изявление към него са два неразривно свързани документа.

Той допълва, че ако споразумението бъде одобрено от парламента в Лондон и от Европейския парламент, в Официалния вестник на ЕС то може да бъде публикувано на две съседни страници със придружаващото го политическо изявление.

Юнкер уверява, че ЕС е готов да подпише възможно най-бързо споразумението, както и незабавно след това да пристъпи към преговори за бъдещите отношения с Великобритания.

Юнкер и Туск отбелязват многократно, че предвидените в споразумението предпазни мерки срещу възстановяването на границата между Ирландия и Северна Ирландия са временни.

В писмото се пояснява, че ако ратификацията на договореността за бъдещите отношения се забави, тя ще може да се прилага с предварително действие. Изразена е надеждата, че бъдещите отношения биха могли да бъдат договорени в преходния срок след напускането на Великобритания.

Тагове: ; ; ;