Томислав Дончев: В Европа има дефицит на голяма цел, която да увлича всички

В Европа има дефицит на голяма цел, която да увлича всички и да катализира мислене в една и съща посока, коментира вицепремиерът Томислав Дончев, който участва в дискусия «Три перспективи за бъдещето на обединена Европа», организирана от Милениум Клуб България в НДК. Това съобщи БТА.
Той посочи като възможни сценарии за бъдещето на Европа задълбочаване на интеграция, тотална дезинтеграция и изчезване на ЕС, и междинен вариант за частична дезинтеграция.
Европа е на кръстопът, посочи Дончев и допълни, че кръстопътят е низ от възможности.
Трябва да се опитваме да направим точна анатомия на проблематиката и да произведем диагноза и след това да предпишем лечение, отбеляза вицепремиерът и посочи, че няма нито един съществен икономически или политически аргумент защо ЕС не трябва да съществува.
Дончев коментира, че има уникална хранителна среда за всякакъв вид популисти, режим на дигитална демокрация, където всеки може да си създаде общество, което споделя неговите аргументи.
Глобалният свят не е особено уютен, натискът на глобалния свят ни кара да се връщаме към традиционното, да си живеем в рамките на националните граници, но няма нито един сериозен проблем, който да може да бъде решен в рамките на националните граници, посочи вицепремиерът и отбеляза, че само с инструментите на националната държава не могат да бъдат решени нито проблеми като мигрантския натиск, нито проблемите на климата, нито дори социалните проблеми.

Коментари:

Зареждане ...