Станишев: «Европа трябва да бъде спасена от две заплахи — от статуквото и от войнстващия краен национализъм»

Станишев: "Европа трябва да бъде спасена от две заплахи - от статуквото и от войнстващия краен национализъм"Европа трябва да бъде спасена от две заплахи — на статуквото, което арогантно казва «всичко е наред и не са необходими особени промени», и на войнстващия краен национализъм, защото е опасен.

Това заяви председателят на ПЕС Сергей Станишев по време на дискусия «Три перспективи за бъдещето на обединена Европа», организирана от Милениум Клуб България в НДК. Това съобщи БТА.

Станишев отбеляза, че крайният национализъм се нуждае от образа на враг, като припомни, че най-голямата ценност на Европа е, че близо 70 години живеем в мир.

За младото поколение това изглежда естествено състояние, но всъщност то е извоювано, коментира той и подчерта, че идеята за Европа на мира е безкрайно ценна днес и трябва да се борим за нея.
Според него европейските избори ще определят дали ще съществува Европа във вида, в който я познаваме.

Той очерта три възможни сценария — Европа на статуквото, Европа на нациите и Европа на възстановяване на изконните ценности.

Според него при тези проблеми, които са глобални и взаимносвързани, е пълна илюзия да кажеш на хората, че ще ги върнат в «доброто старо време».

В тази общност винаги можеш да  отстоиш своите интереси и идеи и да намериш съюзници, опирайки се на европейските ценности на солидарност и разбирателство и баланс на интереси, коментира Станишев.
Вие сте поколение, което е глобално, отворено към света, не губете своите корени, където и да сте, работете за това България да върви напред, има нужда от много реформи, и кураж да бъдат направени,  коментира Станишев.
Председателят на Милениум Клуб България Румен Чолаков коментира, че в Европа броди призракът на евроскептицизма, а различни политици използват старите стратегии за търсенето на враг, когото да мразим.

ЕС в последните 10 години има сякаш политика да потушава кризи, лидерството не е съвременно, смята той.

Според него дълбоката ни криза е идеологическа.

Ние нямаме дългосрочна перспектива за това накъде отиваме, накво се опитваме да постигнем и каква е крайната цел, отбеляза Чолаков и допълни, че европейските граждани не припознават европейските институции като свои.

Нуждаем се от по-лесен механизъм на вземането на решения в ЕС, засилването на интеграцията може да доведе до много предимства за европейците, смята Чолаков.

Коментари:

Зареждане ...