«Фатална грешка» е САЩ да приравняват сирийските кюрди с терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК) и нейните разклонения в Сирия.

Това каза Ибрахим Калън, говорителят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, след като американският президент предупреди в Туитър за икономическа разруха в Турция, ако тя атакува кюрдите, предаде Анадолската агенция. Това съобщи БТА.

«Г-н @realDonaldTrump, фатална грешка е да се приравняват сирийските кюрди с ПКК, която е в списъка на САЩ на терористите, и нейния сирийски клон Сили за защита на народа», написа в отговор в Туитър президентският говорител Ибрахим Калън.

«Турция се бори срещу терористите, не срещу кюрдите. Ще защитаваме кюрдите и други сирийци от всички терористични заплахи», добави той.

Калън заяви още, че Турция очаква САЩ да спазват стратегическото си партньорство с Анкара.

«Г-н @realDonaldTrump, терористи не могат да бъдат ваши партньори и съюзници. Турция очаква САЩ да зачетат нашето стратегическо партньорство и не желае то да бъде помрачавано от терористична пропаганда,» написа още говорителят на Ердоган.

Калън отново заяви, че «няма разлика между ДАЕШ («Ислямска държава»), ПКК или ПДС/СЗН» и се закани Турция да продължи борбата си срещу всички тези терористични групировки.

Подобно послание днес изпрати и Фахреттин Алтун, директор за комуникациите в турското президентство, който каза, че Турция няма никакъв проблем с кюрдите, а проблемът е терористичната групировка ПКК и нейните разклонения в Сирия.

«Република Турция не е враг на кюрдите, а (техен) защитник», написа в Туитър той. «Тероризмът е терор и трябва да бъде премахнат.

Това е, което Турция прави в Сирия», заяви още представителят на президентството.

Фахреттин Алтун изтъкна, че за Анкара сирийските кюрдски Партия на демократичния съюз (ПДС) и Сили за защита на народа (СЗН) представляват терористични организации и повтори решимостта на своята страна да се бори срещу тероризма.

Американският президент Доналд Тръмп предупреди по-рано Турция за икономическа катастрофа, ако атакува кюрдите след изтеглянето на американските войски от Сирия, и наред с това призова кюрдите «да не предизвикват» Анкара, предаде Франс прес.

    «Ще опустошим икономически Турция, ако атакува кюрдите», заяви в Туитър Тръмп.

«Също така обаче не искаме кюрдите да провокират Турция, добави той. 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди неотдавна за възможна трансгранична операция на Турция в Североизточна Сирия срещу ПДС/СЗН. Турската армия вече извърши две подобни операции в Северна Сирия от 2016 г.

Вашингтон и Анкара имат разногласия, свързани със СЗН и ПДС, тъй като според Турция тези сили представляват разклонение в Сирия на Кюрдската работническа партия (ПКК), която от 1984 г. води въоръжена борба срещу турската държава, отнела живота на близо 40 хиляди души.

Макар да признават ПКК за терористична групировка, САЩ я разграничават от СЗН, партньор на САЩ на терен в Сирия в борбата срещу «Ислямска държава».

Тагове: ; ; ; ; ; ;