12 януари 2019-Нюз Фронт.

Близкоизточният регион остава доста проблемен за САЩ, които имат необходимост да оказват там натиск върху Иран, а заедно с това максимално да изтласкат Русия от там. 

Това коментира научният сътрудник от Центъра за арабски и ислямски изследвания към Института по ориенталистика РАН Борис Долгов.

 

Според мнението на експерта, не може да се изключва вероятността, че Доналд Тръмп ще си спази обещанието да излезе от Сирия, но все пак е трудно да му се вярва. Борис Долгов подчерта, че Вашингтон може да се реши на жестоки провокации, за да поправи прибързаното решение на президента, които впоследствие да станат основание за преразглеждане на идеята за извеждането на американските войски от Сирия.

» Излизането на американските войски от Сирия е нищо повече от илюзия, тъй като задачите, които са си поставили в региона, не са реализирани, което значи, че те ще правят всичко за изпълнението им»,- смята експертът, като определя заявлението на Доналд Тръмп като «политическа игра».

 

Историята все още не познава прецеденти в които Съединените Щати доброволно да са се отказвали от намесата в делата на други държави, отбеляза още Долгов. Той също така напомни и за инфраструктурата строена в Сирия, в която са наляти милиарди долари.

» Двадесет военни бази с аеродроми, и според някои данни, даже системи за противовъздушна отбрана. Трудно е да си представим, че тези обекти ще бъдат просто затворени или предоставени на трети сили».

 

«За САЩ това е борба с ключови геополитически врагове, които също така фигурират в Близки Изток. Естествено САЩ се опитват да се избавят и от иранските власти. Освен това, най-много се стремят към изтласкването на Русия от Близкия Изток»,- обобщава експертът.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;