САЩ, които отдавна замислят в южноамериканката република «демократичен» държавен преврат, вече уточниха коя ще бъде политическата сила в грандиозните им планове да свалят действащия президент Николас Мадуро.

Това по-рано заяви помощникът на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Джон Болтън.

Според него, Америка залага на венецуелския парламент — Националната асамблея, която е оглавявана от Хуан Хуайдо, яростен противник на президента.

«Администрацията на Тръмп оказва твърда подкрепа на Националната асамблея на Венецуела», съобщи Болтън, наричайки парламента на републиката «единствената законна власт» в страната.

Той увери също, че Вашингтон одобрява «смелото решение» на Хуан Хуайдо, който обяви, че Николас Мадуро уж «няма никакво законно право да заема президентския пост».

Представителят на Белия дом заяви, че американската администрация «не признава незаконните претенции» на лидера на Венецуела и го обвинява за положението на венецуелците, макар точно Вашингтон да затегна «санкционната примка», притискайки републиката и жителите й.

«Ние и в бъдеще ще предприемаме максимален натиск върху икономиката и в дипломатическата сфера спрямо Венецуела, докато постигнем демокрация в страната», завърши Болтън.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ;