Kayhan (Иран): Светът се подготвя за Карибска криза 2.0

Kayhan (Иран): Светът се подготвя за Карибска криза 2.0

На снимката е пускът на крилатите ракети «Калибър» по обекти на «Джебхат ан Нусра» в Сирия от акваторията на Средиземно море.

Американските военни са развълнувани. Руските бойни кораби и подводници биват снабдявани с най-новите ракети «Калибър», разглежда се също възможността от постоянно бойно дежурство близо до морското крайбрежение на САЩ.

Изглежда, че в новата надпревара във въоръжаването симпатиите на иранския автор все пак са на страната на Русия — ненапразно той говори за нея като за «смъртоносно оръжие».

Превод:

Според някои официални източници и изявления на американските военни, Русия понастоящем поставя на въоръжение в бойните си кораби и подводници крилати ракети от системите «Калибър», Москва също има намерение да извършва постоянно дежурство близо до морското крайбрежие на САЩ.

Надпреварата във въоръжаването на стремежът да обезпечи стратегическо и геополитическо превъзходство не е новина за великите държави, но в последните години и Русия, и Китай сериозно изтласкаха САЩ, който до момента непрекъснато господстваше в областта на въоръженията в целия съвременен свят.

Според изявленията на американските военни, официалните лица и чиновници от Пентагона, Русия понастоящем разполага своите високоточни ракети със среден радиус на действие в западната част на Атлантическия океан.

По такъв начин всички важни градове в източното крайбрежие на САЩ, включително столицата Вашингтон , се оказват под заплахата на руското обикновено и атомно оръжие.

Ако подобни твърдения се потвърдят, то напълно е вероятно повторението на Карибската крила от 1962 година: СССР започна разполагане на ракетите си на територията на приятелската Куба.

Washington Free Beacon публикува съобщение, че Русия чрез разполагането на крилатите ракети «Калибър» в своите кораби и подводници има намерине да осъществи плановете на СССР от времето на студената война — да установи постоянно патрулиране в Атлантическото крайбрежие на САЩ.

Според съобщенията от службите за сигурност и военното разузнаване на САЩ, ракетите от ново поколение «Калибър» ще се появат на руските военни кораби и подводници в близките месеци.

Разпознати са и образци от новите руски ракети «Калибър» с наземно базиране  (SS-N-30 по кодификацията на НАТО): установено е, че те могат да носят ядрен заряд.

За първи път Русия успява да изпробва новия вид въоръжение по време на антитерористичната операция в Сирия — по време на ударите по ИДИЛ.

По време на бойните действия в Сирия са били задействани сто бойни единици ракети от дадения тип.

Според данните от Управлението на морското разузнаване на САЩ, ракетата «Калибър» с наземно базиране има радиус на действие от 930 до 1550 мили.

Ракета с подобна далечина на полета, поставена в боен кораб или подводиниц, може да долети до всеки американски град, дори, ако той е отдалечен на 100 мили от крайбрежението, от крайморските Бостън и Маями до Чикаго.

Поради близостта на траекторията на полета към водата никакви противоракетна система не може да опознае и прихване подобна ракета.

Затова няма да е преувеличено да кажем, че Русия притежава «смъртоносно оръжие».

Поставянето на тези руски ракети в бойни кораби или подводници, намиращи се в Средиземно море близо до европейското крайбрежие, вече стана «твърде тревожен сигнал» за американското командване на страните от НАТО.

Очаква се, че ракетите от типа «Калибър», които могат да носят ядрен заряд, ще бъдат поставени на всички многоцелеви подводници от ВМФ на РФ, в това число на новите поднодници в рамките на проекта «Борей».

Петя Паликрушева

Източник: http://kayhan.ir/fa/news/151553/

 

Коментари:

Зареждане ...