12 януари 2019- Нюз Фронт.

В Грузия назрява епидемия, която заплашва не само южно-кавказката държава, но и целия регион.

Смъртните случаи от нов вирус на свински грип продължават да растат, а местните власти се опитват да скрият истинските данни за количеството жертви на вируса от подтип А H1N1. До този момент, официално грузинските власти признават 15 смъртни случая.

 

 

Според информация на източници, само за последните 6 месеца от новият вирус са починали над 200 души.

И въпреки, че черната статистика на висока смъртност се крие, цифрите продължаващ да се увеличават, и жертвите стават все повече.

 

Именно тук е мястото да се напомни, че в средата на ноември 2018, а по-конкретно на 14 и 15 ноември в столицата Тбилиси пристигат специалисти на ООН и ЕС от 17 държави за извършване на проверка на дейността на скандално известният Лугар Ценрър- военно-биологическа лаборатория, която работи по програма на Пентагона и се финасира от Министерството на Отбраната на САЩ.

Няколко седмици преди пристигането на експертите обаче, цялото специалнооборудване и персонал, заедно с документацията са прехвърлени във военната база «Визиани», която се намира на няколко километра от самата лаборатория. Съответно, проверката минава гладко и експерите не намират нищо смущаващо или опасно в дейността на Лугар Център.

 

 

Но въпреки успокояващото заключение на експертите, в Грузия продължават да се увеличават смъртните случаи. 

Местните телевизии избягват да говорят за епидемиологическа опасност, с което ситуацията само се задълбочава. Изнесените данни за починалите грузинци- по официална информация на Министерството на здравеопазването на Грузия, към днешна дата починалите от новия вирус са 15.

Но даже информацията за тяхната смърт се смегчава, като се правят заявления, че починалите са се обърнали или твърде късно за медицинска помощ, или са били възрастни и са имали множество придружаващи заболявания, или че вследствие на болестта са възникнали усложнения довели до летален изход.

Населението няма ни най-малка представа за симптоматиката, особено в малко развитите райони, по селата или в градовете с високо ниво на безработица.

По инсайдерска информация получена от медицински служител в една от болниците в грузинския град Батуми, който по обясними причини пожела да остане анонимен, медицината е безсилна да се справи успешно с вируса, тъй като е възможно самият вирус да е синтезирано създаден.

» Официално за периода 2018-2019 година имаме 5 смъртни случая в Батуми. Но тук ще кажа, че сме имали случаи, обикновено с възрастни хора, при които се посочва друга причина за смъртта при попълването на медицинската документация».

Властите на Грузия за сега не обявяват официално епидемия, тъй като за епидемия се смята ситуация, в която на 100 хиляди души 500 са заразени. Според официалните данни, към настоящият момент болни са 256 на 100 хиляди души.

Единствените мерки предприети от властите на Грузия се изчерпват с решението на Министерството на здравеопазването на Грузия да предостави, считано от 12 януари 2019 година » неотложно амбулаторно лечение» безплатно, за всички слоеве от населението.

Министърът на здравеопазването на Грузия Давид Сергеенко обяви също така, че от 12 януари 2019 година всички граждани на Грузия ще получават безплатно антивирусният препарат » Тамифлю», по предписание на лекуващите лекари.

 

 

Според данните на министерството от антивирусния препарат има около 3 000 опаковки в аптечните мрежи, които ще бъдат изкупени от министерството, за да се предоставят безплатно на гражданите.

Ася Иванова- Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;