Изданието на Пентагона Stars and Stripes поясни целта на похода на големия десентен кораб на ВМС на САЩ USS Fort McHenry в Черно море.

«Ние постоянно действаме в Черно море в съответствие с международното право и Конвенцията Монтрьо, ще продължим да правим това», съобщи представителят на 6-ти флот Кайл Рейнс. — Ние дори ще продължи да призоваваме Украйна и Русия да търсят дипломатическо решение на техния спор».

Рейнс подчерта, че корабът  Fort McHenry е снабден с отбранително въоръжение, картечници, неголеми оръдия и системи за ПРО с малка далечина на действие.

И де-факто няма настъпателни възможности за разлика от есминеца от клас «Арли Бърк» USS Carney, който преди това влиза във водите на Черно море през август миналата година.

Високопоставеният чиновник от ВМС на САЩ счита, че Америка е длъжна да изпълни поетия «доброволен ангажимент да подкрепя международното право, което Русия нарушава в Черно море».

Рейнс призна, че екскурзията на Fort McHenry е символ, от който на руснаците нито им е станало студено, нито топло.

Неотдавна Турция, член на НАТО, беше най-влиятелната сила в Черно море.

Припомняме думите на началника на Генералния щаб на ВС на РФ Валерий Герасимов, казани през 2016 година:

«Преди няколко години бойните възможности на руския флот рязко констрастираха с турските ВМС, когато се говореше, че Турция едва ли не е пълен стопанин на Черно море».

Участието на  USS Fort McHenry в символичния поход в пристанище Констанца, която е основаната база на румънския флот, се обяснява с това, че в зоната на отговорност на 6-ти американски флот влиза Средиземно море, а също водите на Атлантика.

Командванетно на ВМС на САЩ в Европа и Африка NAVEUR-NAVAF включи и Черно море в списъка на водите, които представляват стратегически интерес за Пентагона.

От гледна точка на потенциала, 6-ти американски флот е грозна сила, която в  случай на изостряне на ситуацията ще се състои от два самолетоносача и от около 12 крайцера и есминци, които ще ги съпровождат, а също от около 190 броя палубва авиотехника, включително изтребители, щурмови самолети, самолети против подводници и разузнавателни самолети.

Самолетоносачите на САЩ технически могат да минат през Босфора и Дарданелите, защото дълбочината на потапяне на плаващите летища от клас «Нимиц» с 90 самолети на борда си не надвишават 13 метра (при минимална дълбочина на проливите 29 метра), а тяхната височина е 62 метра, докато турските мостове са над морето на 64 метра.

Ясно е, че в случай на голяма война Вашингтон «ще плюе» на Конвенцията Монтрьо, затова 

руските черноморци ще трябва да се сражават точно с тази морска армада.

Професор Майкъл Петерсен, директор на института за изучаване потенциала на Русия към Военно-морския колеж на САЩ, в чийто задължиния влиза щателно изучаване на всички източници на развитие на ВМФ на РФ, пише:

«Растящото сливане на бреговите и морски отбранителни възожности е тази опорна точка, с помощта на която морският баланс в Черно море е в полза на Русия».

Той отбелязва, че зенитните и противокорабни наземни системи за далечно действие, като добре познатите на Запад ЗРК С-400 и крилатите ракетни комплекси за брегова охрана «Бастион-П», макар и да  са страшна сила, но без ефективно определяне на целта уж не можели да нанесат каквато и да е вреда на корабите на НАТО.

Но и тук след 2014 година се случиха принципни промени.

Майкъл Петерсен се позовава на разказ на Reuters за създаването на руска мрежа от пасивни радари, които виждат до Босфора.

Някакъв уж «неравнодушен жител» на Крим бил съобщил на западаното издание, че «на всеки нос в Крим има системи за ПВО».

Независимо от това, цитираната от Питърсън информация представлява интерес.

Не бива да се съмняваме, че подобни сведения са получени  по каналите на натовското военно разузнаване.

Опирайки се на тях, пантагоновски експерт по Черноморския флот на Русия написа в своя аналитичен обзор от януари 2019 година:

«Руските отвъдхоризонтни сензорни системи обхващат практически цялото Черно море».

Подобни радари не могат да бъдат идентифицирани, следователно, те не могат да бъдат унищожени от американските противорадиолокационни средства за поразяване.

Ще добавим още, че Черно море бива сканирано и от бреговия комплекс РЛС «Монолит-Б», който открива корабите на разстояние 450 км.

Той обезпечава на руските военни  картината в далечина и в реално време.

Както се казва — всичко, което е нужно за устаноновяването на целта на крилатите ракети П-800 «Оникс», който във финалния си участък имат  скорост 2,6 МАХА на височина 10 метра.

Между другото, Петерсен признава, че бордовите ПВО на ВМС на САЩ не са в състояние да ги прихванат.

Дори ако въздушното и спътниково разузнававен на НАТО фиксира пуска на руски ракети по корабите на 6-ти американски флот, то мобилността на руските «Бастиони» и «Монолите» ще им обезпечи защитата от поразяване от оръжието на алианса.

Достатъчно е да се отстранят на 200-300 метра, за да обезопасят себе си от ответния удар.

Американците извънредно много се страхуват от руските МиГ-ове и от самолетите «Су», които са базирани в авиобазата в Белбек близо до Севастопол, а също в други райони на Крим.

Например, през зимата на 2015 година руските щурмови самолети извършиха в Черно море така наречените макетни атаки върху американски кораби.

Анализирайки потенциалните последствия, експертите на Пентагона стигнаха до извода: ако има война, американските моряци нямат нито един шанс за спасение.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;