Автор: Автор: Керам Йълдъръм, независим турски военен експерт, историк.

Вече повече от четири години САЩ са в Сирия. За това време те покориха една трета от страната.

Една трета беше взета от ИДИЛ, която претендираше за властта в САР.

Вашингтон контролира ситуацията чрез кюрдските отряди за народна самоотбрана.

Изключение прави американската база в Ет Танф.

Крупна и ефективна.

Какъв е дребният принос на САЩ в Сирия — сдържаха кюрдите, например, за да не започнат война с правителствените сили, които са съюзници на Русия.

В северна Сирия създадоха относителна стабилност. А там проблемите бяха повече от където и да било. За Рака, Хасаке и Алепо, освен Дамаск, претендират толкова много сили, че е трудно те да бъдат преброени.

Кои са основните играчи?

Първо, кюрдите. В голяма част от териториите, за които те днес претендират, от векове са живели техните предци. Те никога не са имали държава, но идеята да създадат такава владее съзнанието на цели поколения.

Кюрдите едва ли ще бъдат готови да се откажат от тази си идея и да се откажат от заеманите от тях територии.

Най-големи трудности създава Анкара. Кюрдите са нейни врагове. Ердоган с неговите имперски амбиции няма против да завладее част от Сирия, която някога влизала в състава на Османската империя.

Ситуацията е следната: рано или късно ще се наложи война между турците и кюрдите.

А може би ще има война между силите на Асад и кюрдите. Ако Дамаск на този етап е относително спокоен, то принос за това има Русия — тя го сдържа. 

Но за Анкара няма никакви прегради, освен американците.

Турците, бидейки съюзници на САЩ в НАТО, макар и да искаха да разбият цялата кюрдска армия, не можеха да си позволят това, докато военните от Щатите работеха заедно с Отрядите за народна самоотбрана в северна Сирия.

Но сега Вашингтон обявява за извеждането на войските  си.

Това е сериозна новина, която бе възприета от Анкара с голямо облекчение. Вече няколко месеца Ердоган и неговото обкръжение все пак не успя да се реши на военна операция за завземането на Манбидж. Причината за това е нерешителността на  САЩ.

Очевидно вече Ердоган може да започне.

Министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че страната му плюе на това, ще си тръгнат ли американците или не, защото операцията срещу кюрдите при всички положения щяла да започне.

Той дори начере коментарите на САЩ «нелепи», добавяйки, че турците няма да убиват кюрдите, а само тези, които са в Отрядите за народна самоотбранан и в ПКК.

Турският експерт Керам Йълдъръм твърди, че от политическа гледна точка има необходимост от подобна операция. Ако тя се отлага, то властта в Турция ще изгуби репутацията си.

За властта в Турция тези две организации са терористични, те имат ресурси и са способни да започнат бойни действия по целия регион. Според Анкара, под заплаха са Турция, Сирия, Ирак, Иран.

Но Ердоган трябва да помисли за последствията за себе си, ако започне операция срещу кюрдите.

Може би трябва да обсъди това с Русия, която представлява не само своите интереси, но и интерисите на Асад.

Най-добрият начин е да се постигне мир в Сирия чрез мирни преговори, а не по пътя на войната.

Ако САЩ не си тръгнат сами, то поражението на кюрдите ще ги застави да направят това.

Не бива да се очакват подаръци от американците — те не са свикнали да дават, те са свикнали да вземат.

Самият Тръмп нееднократно казва, че този проблем трябва да се реши от страните, за които регионът е близък — Русия, Турция, Иран.

За САЩ това е чужда земя.

Автор: Керам Йълдъръм, независим турски военен експерт, историк.

Превод: Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;