Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова за установяване на съгласие в Румъния, което би позволило на Европа да върви напред, предаде ТАСС. Юнкер заяви това на съвместна пресконференеция с румънския президент Клаус Йоханис след среща на румънския държавен глава с членовете на Европейската комисия във връзка с официалното поемане от Румъния на ротационното председателство на Съвета на ЕС.
Би било много хубаво в Румъния да се утвърдят атмосфера и дух на съгласие, които биха позволили на Европа да върви напред, каза Юнкер. Ние не трябва да изнасяме в Европа вътрешните конфликти. Не можем да се включваме в полемика без смисъл  и цел, защото това ще доведе до многобройни вътрешни и външни проблеми. Румъния иска да бъде полезна на Европа и затова е длъжна да създаде вътрешни условия, които биха й позволили успешно да изпълни ролята на председател на Съвета на ЕС, посочи Юнкер. Това съобщи БТА.

Той изказа също пожелание за това румънското председателство да опровергае битуващото мнение за разкол вътре в ЕС. Юнкер изтъкна, че «на всички, които твърдят, че в Европа съществуват два блока — източен и западен, че в ЕС съществува вътрешна фрагментация», румънското председателство може да покаже, че «това не е така, че Европа диша с два бели дроба».
Европейската комисия е подготвила редица законодателни инициативи, посочи Юнкер, като изрази пожелание мнозинството от тях да бъдат завършени до изборите за Европейски парламент. Това означава много работа за румънското председателства, добави председателят на Европейската комисия. Той изтъкна, че освен това Румъния ще трябва да се заеме със следващия седемгодишен бюджет на ЕС, техническата страна, на който подготви австрийското председателство.

Тагове: ; ;