11 януари 2019-Нюз Фронт.

Специалният прокурор на САЩ Робърт Мюлер, който се занимава с разследването на случая с така наречената»руска намеса в американските президентски избори през 2016 година», се е заел с изучаването на списъка на украинските политици и бизнесмени,  присъствали на церемонията по встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп.

 

 

Информацията съобщава американското издание The New York Times. Екипът на Мюлер вече е провел няколко разпита, опитвайки се да разбере как точно, и чрез кого въпросните граждани на Украйна са получили покана за церемонията. Също така, по време на разпитите е изяснявано, какво са правили украинците след церемонията, къде са ходили, с кого са се срещали и защо.

Според информация на изданието, по време на инаугурацията на Доналд Тръмп, която се състоя на 20 чнуари 2017 година са присъствали десетки украински депутати и представители на бизнеса.

По-конкретно се посочват имената на народните депутати Сергей Кивалов, Виталий Хомутинник и Борислав Береза, както и бившият народен заместник Андрей Артеменко и скандалният бизнесмен Павел Фукс.

 

Някои от тях са организирали срещи  в Trump International Hotel с влиятелни републиканци от Конгреса на САЩ и близки съюзници на президента. Изданието подчертава, че украинците са се позиционирали в качеството на посредници, които биха могли да помогнат в нормализиране на отношенията между Русия и Украйна и сваляне на анти-руските санкции( което на САЩ абсолютно не им е изгодно).

Сега основната задача на специалният прокурор Мюлер- да изясни съществувал ли е сговор между предизборния щаб на Тръмп и Русия.

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;