Опитите на САЩ да формират алтернатовно правителство във Венецуела са посегателство върху нейния суверенитет, заявиха от МВнР на Русия.
МИД России обвинил США в посягательстве на суверенитет Венесуэлы

  • «Наглата линия на Вашингтон за антиконституционно формиране на алтернативни правителствени структури във Венецуела, опитите, игнорирайки реалността, да се назначат за легитимни едни венецуелски органи на властта и да се отказва това на други, затягането на санкционната примка, водеща към влошаване на социално-икономическото положение и удрящо по джоба на обикновените венецуелци, е неприкрито посегателство върху суверенитета на Венецуела», се казва в  съобщението.

От ведомството подчертаха, че президентските избори във Венецуела са преминали в условия на безпрецедентен натиск отвън.

Според дипломатите, натискът е бил насочен към това, да не се допусне до участие в гласуването на широк спектър от политически сили и с това да се постави под съмнение легитимността на волеизлиянието.

Руското министерство на външните работи изрази увереност, че изминалото гласуване е демонстрирало несъстоятелността на тези планове.

По-рано Николас Мадуро встъпи в длъжност президент на Венецуела за периода  2019—2025 години.

По-рано президентът на Весецуела Николас Мадуро заяви, че не счита себе си за диктатор. Той добави още, че не обръща внимание на тези, които го наричат така.
«Все ми е едно, че ме наричат диктатор. Тези, които твърдят, че съм диктатор, да вървят по дяволите», цитира думите му  Noticias MVS.

Според Мадуро, той е  скромен човек.

«Никога не  бих могъл да стана диктатор», завърши венецуелският лидер.

През лятото на 2017 година се съобщи, че президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп е нарекъл Мадуро диктатор.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро в ефира на венецуелската телевизия заяви, че новият глава на Националната асамблея на страната Хуан Хуаидо е агент на САЩ.
«Той е марионетка, американски агент, създаден от САЩ, от органите на разузнаването на САЩ, именно те го ръководят», заяви Мадуро.
Хуаидо встъпи в длъжността глава на парламента на Венецуела преди няколко дена.
Националната асамблея на Венецуела се контролира от опозицията.
По-рано МВнР на Венецуела заяви, че американското правителство се е опитало да организира държавен преврат в страната.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;