11 януари 2019-Нюз Фронт.

Днес, депутатите от Събранието ( Парламента) на Македония гласуваха за промяна на името на Републиката от Македония на Северна Македония. 


Решението беше прието в петък по време на 75-то заседание на парламента. В същия ден пред сградата излязоха хиляди македонци на протест против смяната на името.

Въпеки волята на македонския народ, предложението за преименуване беше подкрепено от 81 народни представители от 120. Членовете на  ВМРО-ДПМНЕ бойкотираха гласуването.

В началото на пленарното заседание премиерът на Македония, когото македонците наричат национален предател, заяви, че » това е трудно, но сериозно и отговорно решение».

Очаква се утре, в 21:00 часа местно време Зоран Заев да се обърне към народа.

» Това е голям въпрос, как Заев ще обяси това на македонците, и ще бъде ли приемливо за гръцката страна. Това е най-деликатният пункт от споразумението, който се явява определящ за гражданството.

Конституцията гласи » Гражданство Македония/ гражданин на Република Македония» и в съответствие със съглашението, този пункт трябва да бъде допълнен по следния начин : Гражданство Македония/ гражданин на република Северна Македония»- коментира политологът от Скопие Бранко Джоржевски.

 

Означава ли това, че албанците в Македония са постигнали целта си и до какви последствия може да доведе всичко това? Предстои да разберем, а междувременно продължаваме да следим събитията от близо и да ви информираме. Очаквайте подробности.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;