Русия разкритикува твърденията на Япония, че се очертава споразумение, което ще реши продължаващ десетилетия спор за група острови, и обвини Токио, че изопачава постигнатите с Москва договореностите за излизане от застоя, предаде Ройтерс. Това съобщи БТА.

Японският премиер Шиндзо Абе полага усилия за постигане на споразумение с Русия за островите и се очаква да разговаря с руския президент Владимир Путин този месец, но Москва не показа склонност да отстъпи контрола върху островите.

Русия и Япония спорят от 70 години за островни територии, завзети от съветските войски в последните дни на Втората световна война. Името им в Русия е Южни Курилски острови, а Япония ги нарича Северни територии.

Снощи руското външно министерство съобщи, че е извикало японския посланик в Москва, за да протестира срещу коментари на Токио, които според ведомството «грубо изопачават същността на договореностите между руските и японските лидери  за ускоряване на преговорния процес».

  «Подобни изявления могат да се разглеждат единствено като опит за изкуствено влошаване на атмосферата около проблема за мирния договор и за налагане на собствен сценарий за решаването му», отбеляза министерството.

Руското ведомство обърна внимание и на японски коментари, че е необходимо да се постигне разбирателство с руснаците, които живеят на островите, за преминаването им под японски контрол.
Министерството протестира и срещу изказвания на Токио, че Москва отказва да плати компенсация на Япония «за окупирането» на островите.

Тагове: ; ; ;