НАТО е готово на диалог с Русия по всички въпроси, включително по Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие.
Това заяви помощникът на генералния секретар на алианса по политическите въпроси и политиката на сигурност Алехандро Алваргонсалес.

В НАТО заявили о готовности к диалогу с Россией по ДРСМД

  • «Ние трябва да продължим диалога във формата Съвета на Русия — НАТО и на други площадки по всички въпроси, в това число по темата Договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие», каза той.

  • По-рано замглавата на руското Министерство на външните работи Сергей Рябков  заяви, че Русия е готова за консултации със Съединените Щати на ниво военни и допломати по Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на  действие.

Изпълнителният директор на международната мониторингова организация CIS-EMO Станислав Бишок също коментира изявлението на Рябков.

На 20 октомври американският лидер Донлад Тръмп анонсира излизането на Съединените Щати от договора.

Според него, решението е продиктувано от това, че Русия уж не изпълнява условията по споразумението.

На свой ред президентът на Русия Владимир Путин отбеляза, че новите руски ракети не нарушават текстовете от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие.

Президентът на Руската Федерация Владимир Путин сподели за сериозните последици от оттеглянето на Съединените американски щати от Договора за ликвидиране на ракетите със средени и малък радиус на действие.

По-рано съобщихме, че властите в САЩ продължават да изпълняват решението на американския президент Доналд Тръмп за оттеглянето от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък радиус на действие. Това съобщи високопоставен представител от администрацията на САЩ.
«Ние се движим напред в изпълнение решението на президента Тръмп от 20 октомври за оттеглянето от Договора», каза той.

От Вашингтон заявиха също, че Русия уж не спазва условията на договора, което «представлява явна опасност за сигурността на САЩ».

По-рано замглавата на МВнР  на Русия Сергей Рябков заяви, че Вашингтон по двустранния канал  е потвърдил пред Москва, че решението да се оттегли от Договора е окончателно.

Руският президент Владимир Путин отбеляза, че САЩ под измислен предлог се оттеглят от Договора, който самите те отдавна са нарушили.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ;