Комисията по транспорт в ЕП отхвърли поискания от България компромисен вариант за пакета «Мобилност”. Това стана ясно, докато българските превозвачи протестират на площад «Люксембург“ в Брюксел, съобщи БГНЕС.

От разгледаните три доклада днес, Комисията по транспорт на Европейския парламент подкрепи единствено предложението камионите, извършващи товарни превози в ЕС, да се връщат веднъж на три седмици в държавата, където е регистрирана фирмата собственик. Това не е окончателно решение и въпросът предстои да бъде обсъден в пленарната зала на ЕП.

Отхвърлени бяха двата доклада, свързани с почивките на водачите и техните възнаграждения.

Предстои по-късно днес евродепутатите от комисията да решат как ще продължат работата по тези теми и засега не е известно какви текстове ще бъдат подложени на гласуване в пленарната зала — същите, променени или нови.

Днешното решение е само стъпка от очертаването на становището на ЕП в преговорите с Европейската комисия и Съвета на ЕС.

Днес българските превозвачи излязоха на протест пред Европейския парламент в Брюксел срещу текстове в пакета «Мобилност 1“.

Около 360 шофьори и 10 камиона се включиха в демонстрацията, информира БНР. Към тях се присъединиха и техни колеги и съмишленици, които живеят в белгийската столица, 260 румънски превозвачи и представители на полски, унгарски и литовски професионални сдружения.

От бранша искат предложените промени, засягащи командировките на шофьорите, връщането до страната на всеки четири седмици и нощните им почивки, да не бъдат приети, защото според тях това ще доведе до масови фалити на български превозвачи.

Организаторите уточняват, че изявата им е подкрепена от българското правителство, Народното събрание и българските евродепутати. Исканията им бяха подкрепени също от българския държавен глава Румен Радев.

В протеста се включи и транспортният министър Росен Желязков, както и българските евродепутати — Андрей Новаков, Андрей Ковачев, Хасан Адемов, Ангел Джамбазки.

Тагове: ; ; ; ; ; ;