Екс-заместник началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна Игор Романенко сподели,  че чрез «фиксация от космоса», осъществена от западните съюзници, може да се помогне на украинските кораби да преминат през Керчернския пролив в Азовско море.
В Киеве предлагают пройти в Азовское море с «фиксацией из космоса»

  • Това той  заяви в интервю за UAportal.

«Считам, че трябва да се правят нови опити, но чрез система за видео- и аудиосредства на контрол.

И, започвайки с излизането от Одеса, могат да се транслират всички заповеди, всички преговори с всички руски структури.

А съюзниците ще ни помогнат с фиксация на преминаването от космоса», отбеляза Романенко.

По-рано съветникът на украинския президент Юрий Бирюков заяви, че Киев ще продължи да изпраща кораби през Керченския пролив.

От Държавния съвет на републиката коментираха  думите на Бирюков, подчертавайки, че няма да има въпроси към Украйна, ако Киев поиска съответното разрешение в устоновения ред.

Членът на комитета по международните въпроси към Съвета на Федерациите на Русия Сергей Цеков също оцени изявлението, че Киев няма да спре опитите да преминава през Керченския пролив.

По-рано съобщихме, че в Крим екипажите на граничните кораби, участващи в пресичането на украинската провокация в Керченския пролив, получиха почетни грамоти от Държавната Дума на Русия.

«Руските граничари в пълно съответствие с нормите на международното право пресякоха опита да се започне въоръжен конфликт в нашите териториални води.

Благодарим им за мъжеството и професионализма», коментира това председателят на Държавната дума Вячеслав Володин.

Припомняме, че на 25 ноември 2018 година три кораба на ВМС на Украйна пресякоха границата на Русия и влязоха в руски териториални води.

Руските граничари задържаха корабите и 24 члена от техните екипажи.

По време на операцията бе използвано оръжие, 3-ма украински моряци бяха ранени.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ;