Съветникът по национална сигурност на Белия Дом Джон Болтън пътува до Турция тази седмица, за да говори с турските власти да работят заедно по плана на американския президент Доналд Тръмп за изтегляне на военнослужещите от САЩ от Сирия.
Вместо това той бе нахокан.

Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган, който отказа да се срещне с Болтън, го гълча на живо по телевизията във вторник и описа като „сериозна грешка“ коментарите му, с които постави нови условия за американския план за изтегляне, според които Анкара трябва да защити американските кюрдски съюзници.

Турция смята кюрдските въоръжени формирования за терористи и обещава да ги нападне веднага, щом американците се изтеглят.

Яростната реакция на Анкара е най-новият проблем около проблемното усилия на Белия Дом да извади 2000 американски войници от Сирия – изтегляне, което Тръмп обяви внезапно миналия месец, без да има подробен план за осъществяването му.

Болтън и държавният секретар Майк Помпео обикалят Близкия Изток, опитвайки се да обяснят мярката и да осигурят подкрепа за нея. Но усилията на администрацията да получат поддръжка вместо това предизвикаха съмнения в плана, изложиха на показ вътрешните разногласия и объркаха американските партньори.

В понеделник в Ерусалим, Болтън изброи „целите“ преди изтеглянето – включително окончателното разгромяване на „Ислямска държава“ (ИД) и осигуряването на защита за сирийските кюрди – което отива далеч отвъд простото твърдение на президента на САЩ, че американските военнослужещи се прибират от Сирия.

„Посланието, което Болтън изпрати от Израел е неприемливо. Ние не можем да го преглътнем“, заяви Ердоган в рамките на речта си пред депутати от неговата партия.

Той намекна също, че може да пренебрегне искането на администрацията на Тръмп за отлагане на турската военна операция срещу съюзните на САЩ сирийски кюрди

. „Много скоро, ние ще предприемем действия за неутрализирането на терористичните организации в Сирия“, заяви турският лидер.

Администрацията бе отблъсната по подобен начин и на други места във вторник, тъй като американските съюзници прокарваха собствените си приоритети.

В Йордания външният министър Айман Сафади посрещна Помпео с благи думи и усмивка, но подчертаваше исканията си САЩ да координират изтеглянето на военнослужещите си от Сирия с регионалните съюзници.

Министърът, също така, отхвърли искането на Израел Вашингтон да признае суверенитета на Тел Авив над Голанските възвишения.

Сафади подчерта също позицията на Йордания и други американски съюзници в арабския свят, че предстоящото предложение на САЩ за мир между Израел и Палестина трябва да признава държавата на последните и Източен Ерусалим за тяхна столица.

Междувременно във Вашингтон специалният пратеник на администрацията, натоварен със създаването на американски военен съюз с държави от Персийския залив, подаде оставка вчера.

Антъни Зини, който бе назначен на тази длъжност миналата година, заяви, че не е постигнат напредък в разрешаването на ожесточения спор, който разделя страните от Персийския залив, което подкопава перспективите за пакта за сигурността.

Пенсиониран генерал на морската пехота и бивш ръководител на американското централно командване, Зини е последният старши ветеран, който напуска администрацията, след оставката на пенсионирания генерал от морската пехота Джим Матис като министър на отбраната и оттеглянето на пенсиониран армейски генерал Джон Кели като началник на администрацията на Белия Дом.

Най-голямо внимание обаче се отделя на Турция и все по-обърканото обяснение на администрацията за намеренията й в Сирия.

Аарън Щайн, директор за Близкия Изток на Foreign Policy, заяви, че напрежението около сирийската политика на Вашингтон до голяма степен е резултат от това, че персоналът на Тръмп пренебрегва „желанията на президента“.

„Каквото и да си мислите за Доналд Тръмп, той беше много, много ясен, че иска да се изтегли от Сирия.

Вместо да се вслушат в това, бюрокрацията по националната сигурност изготвя план, който е разчетен на вечното присъствие на САЩ там. Всички се опитват да интерпретират посланието на президента“.

В резултат от това, колебанията на САЩ около Сирия, които обикновено биха се случили не пред очите на обществото, „буквално се виждат от целия свят“, заяви Щайн.

Коментирайки твърденията на медиите, че Ердоган е унижил Болтън, като е отказал да се срещне с него, говорителят на американския Съвет за национална сигурност Гарет Маркиз заяви, че посолството на САЩ в Анкара е поискало среща с Ердоган, но тя не е била потвърдена заради други задължения на държавния глава.

Маркиз заяви, че Болтън е имал „продуктивна дискусия“ с говорителя на турския президент Ибрахим Калън по време на срещата, продължила повече от два часа.

В хода на беседата, Болтън е казал на Калън, че статията на Ердоган, публикувана във вторник от New York Times, е неточна и обидна, твърди източник, който разполага с информацията от официално лице, присъствало на срещата от американска страна.

В материала си турският президент казва, че Тръмп е „взел правилното решение“ да обяви изтеглянето от Сирия, но се стреми да постави неразумни ограничения на Турция, която може да заеме мястото на САЩ.

Болтън е представил на Калин документ, в който се потвърждава намерението на Тръмп да изтегли американските сили, но също така се настоява за защита на кюрдските бойци, каза неназованият източник относно закритата дипломатическа сесия.

Според позицията на САЩ, американските войници и техните съюзници в Сирия ще продължат борбата срещу остатъците от ИД по време на периода на „организираното“ изтегляне.

Въпреки че са дадени заповеди на американските военни да започнат подготовка за изтегляне, силите ще извършват операции срещу джихадистката група до напускането им.

За да се предотврати възраждането на ИД, Съединените щати ще запазят неопределени възможности на място за текущи операции.

Заповедта за изтеглянето не включва незабавно заминаване от Сирия на отделния американски гарнизон в Ат Танф, Югоизточна Сирия. Администрацията заяви, че оставащите няколкостотин военнослужещи на САЩ и коалицията осигуряват буфер срещу евентуална експанзия на иранските сили и техните проксита, които подпомагат правителството на сирийския президент Башар Асад.

Делегацията на Болтън, в която участва Джоузеф Дънфорд, председател на началник щабовете на американската армия, Джеймс Джефри, специален пратеник на Белия Дом за Сирия и за коалицията срещу ИД – подчерта, че Вашингтон търси решение чрез преговори на опасенията на Турция и ще сътрудничи с Анкара за освобождаването на въздушното пространство над Североизточна Сирия.

По време на дискусиите Болтън подчерта, че САЩ се противопоставят на всяко турско малтретиране на „Сирийските демократични сили“, които се сражават заедно със САЩ срещу ИД. Но Калън не се отказа от настояването на Турция, че по-голямата част от тези бойци, които са членове на сирийските кюрдски „Отряди за народна самоотбрана“, или YPG, са съюзници на кюрдските сепаратисти в Турция.

Той каза, че в Сирия няма да се предприемат никакви офанзивни действия, докато американските сили са там, но Турция е изцяло в правото си да атакува кюрдските «терористи».

Болтън и Помпео настояват всички бойци на СДС, за които се смята, че са 60 хиляди, да останат невредими. Но това не е поставено като формално условие за изтеглянето, твърди източник, запознат със ситуацията. Той твърди, че „определено ще има битка“ между Турция и кюрдските формирования, щом американците напуснат Сирия.

Една възможност е кюрдските сили да се фрагментират, докато се съпротивляват на турската атака. Друга възможност е, че кюрдите да прехвърлят своята лоялност към Асад и неговите руски и ирански поддръжници.

В Йордания във вторник Помпео каза, че заминаването на американските войски няма да засегне приоритетите на САЩ в региона, особено целта да се спре иранската експанзия в Сирия. Повтаряйки забележките, които той направи преди това в интервютата с медиите, Помпео каза, че засиленият, но неопределен, «дипломатически и търговски» натиск ще постигне тази цел.

Преди обявяването на оттеглянето на Тръмп, Помпео и Болтън казаха, че американските войски ще останат за неопределено време в Сирия, докато войските, командвани от Иран и техните проксита, не изчезнат.

Държавният секретар заяви, че оглавяваната от САЩ коалиция в региона „е толкова ефективна днес, колкото беше вчера и силно се надявам, че ще продължи да бъде ефективна, и дори по-ефективна, утре. Тук не става въпрос само за конкретна тактика….

Решението на президента за изтегляне на нашите хора от Сирия не влияе по никакъв начин на нашия капацитет да постигаме резултати“ и на продължаващата борба с Иран и ИД, заяви той.

Тръмп подчерта, че страните от региона трябва да допринесат по съществено финансово и военно за постигането на общите цели, тема, която Помпео има намерение да засегне на предстоящите си визити в Саудитска Арабия, Обединените арабски емирствва, Бахрейн, Кувейт, Катар и Египет.

Превод и редакция: Иван Христов, Фокус

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;