Евросюзът трябва да увеличи своето присъствие в зоните на конфликти, особено в Близкия Изток и в Северна Африка, счита депутатът от Европарламента Дубравка Шуйца.
В Европарламенте призвали ЕС увеличить присутствие в зонах конфликтов

  • Парламентаристът изпрати в Европейския съвет питане за переспективите при създаването на военни подразделения, които съюзът би могъл  да използва в задгранични операции.
  • Според нея, ЕС не трябва да допуска трети страни, в това число Русия и САЩ, да оказват решаващо въздействие върху ситуацията в дестабилизираните райони.
  • Тя счита, че в последно време в страните, които се намират недалеко от европейските граници, се наблюдава непрекъсната дестабилизация, въоръжени конфликти и «крах на държавните структури».

  • «Отчитайки цялата поредица от проблеми, произтичащи от дадените процеси за ЕС, ЕС трябва незабавно да предприеме конкретни мерки от колективен характер и да увеличи своето присъствие в зоните на конфликтите, недопускайки военната дейност на трети страни (главно Русия и САЩ, а също на отделни членове на ЕС) да оказват решаващо въздействие върху развитието на ситуациите в дадените райони», подчерта Шуйца.

Във връзка с това тя насочи към Европейския съвет документ, настоявайки за разяснения, ще бъдат ли създадени военни подразделения под ръководството на ЕС, които могат да се използват за провеждането на операции зад граница.

По-рано в Европейския съюз изразиха тревога за липсата на влияние в страните от «арабската пролет».

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;