Гръцкият печат коментира предстоящата в петък среща между премиера и лидер на управляващата партия СИРИЗА Алексис Ципрас и министъра на отбраната и лидер на по-малкия партньор в правителствената коалиция, партията Независими гърци, Панос Каменос, на която общото очакване е, че ще бъде обсъден начинът, по който Независими гърци ще се оттегли от кабинета с оглед на очакваното внасяне на Преспанското споразумение с Република Македония за ратификация от гръцкия парламент.

Това трябва да стане, ако македонският парламент приеме в следващите дни изискваните от договора с Гърция промени в конституцията на страната.

Срещата се очакваше още вчера, но беше отложена за петък, предаде БТА.

«Търси се формулата на развода», е заглавието, с което «Катимерини» коментира предстоящата в петък среща между Ципрас и Каменос.

Според изданието пропастта между тях изглежда непреодолима и двете страни търсят начина, по който да се разделят.

Въпреки че според информациите Ципрас и Каменос са се разбрали да се срещнат в петък, по същество те планират действията си без Независими гърци в правителството.

Показателно е, че срещата ще се проведе след, а не преди днешното заседание на парламентарната група на Независими гърци.

Правителството твърди, че ще разполага с мнозинство в парламента и след оттеглянето на Каменос, но същевременно отклонява искането на опозиционната Нова демокрация да поиска вот на доверие, като вместо това я призовава тя да поиска вот на недоверие.

Под заглавие «48 часа отсрочка» «Ефимерида тон синдактон» пише, че Ципрас и Каменос са се разбрали да отложат разрива, като свързва това решение с предстоящото в четвъртък и петък посещение на германския канцлер Ангела Меркел в Атина.

«Та неа» поставя акцента върху одобрението, което Каменос поиска вчера от парламента за реализацията на програмата за модернизацията на изтребителите Ф-16 на гръцките ВВС на стойност поне 230 милиона евро.

Според вестника с искането на одобрение Каменос иска да «изпере» и разходите по редица други програми в рамките на т.нар. «компенсаторни ползи» по различни сделки за въоръжение.

Изданието пише, че премиерът е запазил «объркано мълчание» по предложението на Каменос в навечерието на решаващите разговори за бъдещето на кабинета.

«Елефтерос типос» публикува снимка, на прегърнатите Ципрас и Каменос и пише, че

«Прегърнати подписаха всичко, а сега разиграват «развод». Според вестника Ципрас говори за «151 (гласа)», Каменос — за «отстъпници», а заедно гласуват компенсаторни ползи (по оръжейните сделки) за 230 милиона евро.

Тагове: ; ; ; ; ; ;