9 януари 2019-Нюз Фронт.

Помните историята с МиГ-овете, които Сърбия започна да купува? Тогава новината предизвика такава балканска радост, че и ние се зарадвахме, че ще ни огрее. Още тогава Вашингтон се изнерви и реши да взем нещата в свои ръце. Един вид, как така, държава член на НАТО, а иска МиГ-ове. Затова и не трябва да ни учудва днешната ситуация и развихрилата се дискусия относно купуването на F-16. Но народът си знае, че на сила хубост не става. Въпросът е, че САЩ не знаят и не приемат не за отговор.

Именно по тази причина, кум рекламната кампания на американски изтребител се включи, човекът с уникални познания във бизнеса, а по съвместителство и президент на САЩ Доналд Тръмп.

» Вашингтон приветства плановете за модернизация на въоръжените сили на България и разчита, че българите ще направят правилния избор в полза на новия многоцелен изтребител«,- се казва в съобщение публикувано на сайта на президентската администрация на САЩ.

Това съобщение си струва да се прочете няколко пъти, за да се видят ясно убедителните способности на американския президент, който като един добър търговец е решен да убеди купувача ( в случая нас), че друг избор нямаме.

Това, при всички глобални геополитически въпроси, които го занимават, Доналд Тръмп да седне да намери време, за да е сигурен, че сделката ще мине.

До такава степен пришпорват България, че български министър няма време да мигне и да пита елементарно:

«Извиите, а по колко ги давате?». Такъв извод може да се направи от неуверения отговор на господин Каракачанов.

 

«Не мога да кажа каква ще е цената. Но офертата на САЩ надхвърляше цената, която е заложена в актуализирания проект за инвестиционен разход «Придобиване на нов тип боен самолет», с допълнителните разходи, които трябваше да се направят за закупуване на въоръжение и оборудване. За оборудването, благодарение на нашите летци в «Граф Игнатиево», знаем колко ще струва, но за въоръжението се предполага, тъй като това е по отделен договор», оправда се вицепремиерът.

 

За такъв купувач може да мечтае всеки. Излиза, че не знаем колко струва, но щом чак Доналд Тръмп настоява да купуваме…

Отделно, като на битака, със завидни умения на циганка продаваща шорти, американския политически елит изразява готовност да работи с правителството на България, докато България не куп.

По-рано и държавния секретар на САЩ Майк Помпео, и заместникът му Джон Съливан не пропуснаха да агитират да си купуваме американски изтребители.

 

Всъщност, САЩ трябва да знаят едно- малко познават България, за да си мислят, че могат да си я купят , а после да й продават всичко не нужно.

Ще погледаме още малко това напъне, и ще си вземем това, което ни харесва. Е, ако си говорим честно: F-16 или МиГ? Какво би избрала България? Отговорът е само един.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;