На редовното си заседание правителството днес ще разгледа доклада за закупуване на изтребители от САЩ за Военновъздушните сили.

Преди Коледа вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че американското предложение за изтребител F-16 е изборът на работната група, която трябваше да оцени офертите. Това съобщи Канал 3.

Проектодоговорът за закупуване на нов боен самолет първо трябва да бъде одобрен от Министерския съвет.

След това той трябва да бъде ратифицирани от Народното събрание, за да бъдат завършени преговорите със САЩ.

Парламентът  гласува инвестиционен разход за купуване на поне 8 самолета на цена 1.8 мрлд лева с ДДС и срок на доставка на първите машини до 2 години от подписването.

А в първите дни на новата година американската компания «Локхийд Мартин»  изнесе повече подробности за машината и увери, че новият изтребител Ф-16 ще отговаря на стандартите на НАТО за десетилетия напред.

Новото попълнение във Военновъздушните ни сили е носител на най-модерните технологии, уверяват производителите му.

Технологиите на Ф-16 блок 70 бяха тествани и вече са в употреба. От компанията са категорични, че самолетът отговаря на потребностите на българската национална отбрана и ще е гаранция, че Военновъздушните сили ще използват най-модерния изтребител от 4-то поколение.

F-16 разполага с многоцелеви радар, който може да проследява 20 отделни цели едновременно, и има обхват от над 160 морски мили срещу наземни цели, значително повече от другите изтребители от 4-то поколение.

В допълнение към осигуряването на модерни и надеждни изтребители за България, „Локхийд Мартин” потвърждава ангажимента си за програма, която ще донесе икономически и индустриални ползи за страната ни.

Офертата включва пълен пакет с обучение за пилоти и наземни екипи, логистика, помощно оборудване и оръжия за всички оперативни нужди, което според компанията ще гарантира прозрачност в разходите. Около 700 изтребители F-16 са част от военновъздушните сили на 10 държави-членки на НАТО в Европа.

Очаква се скоро в Грийнвил, щата Южна Каролина, да започне производството на F-16 за Бахрейн и Словакия. В същия завод ще бъдат произведени самолетите за България.

Тагове: ; ; ; ; ; ;