Каракачанов: Висшият генералитет е доволен от преговорите със САЩ за F-16, парламентът ще реши

Правителството предложи на парламента да разреши на кабинета да преговаря със САЩ за покупката на нов изтребител F-16. 

Това обяви военният министър Красимир Каракачанов след заседанието на МС. В решението на кабинета се предвижда депутатите да разрешат за преговорите да отговаря премиерът, а в преговорния екип да участват четирима министри — на отбраната, на икономиката, на финансите и на външните работи.

Кабинетът предлага на Народното събрание да разгледа и приеме доклада на МС, да му възложи да подготви проект за международен договор и да проведе преговори с правителството на САЩ за придобиване на нов тип боен самолет — гласи приетото днес решение на министрите.  Иска се и разрешението на парламента проектът да се отклони от задължителните изисквания, посочени в актуализирания проект за инвестиционен разход, одобрен с решение на НС от 2018 г., при условие на последваща ратификация.

Министърът на отбраната направи уговорката, че няма отклонение от закона, защото МС се допитва до парламента. Ако депутатите решат да няма преговори, няма да има, заяви Каракачанов. След приемане на решението от Народното събрание министърът на външните работи заедно с военния министър трябва да уведоми за окончателния ни избор другите две държави, които имаха оферти за нов изтребител.

Основната причина министрите да се спрат на щатската оферта е, че при другите две — италианската и шведската, ще трябва евентуално да се преговаря с трета страна — САЩ, за оборудването и въоръжението, което се явява още една неизвестна, стана ясно от обясненията на военния министър. Затова се започва от преговори със страната, която предлага пълния пакет, уточни Каракачанов.

«Никой не може да каже каква ще бъде цената преди да се проведат преговорите, но офертата на САЩ надхвърляше заложеното в проекта за инвестиционен разход», заяви вицепремиерът. И на шведите офертата надхвърляше цената, разкри Каракачанов. Но кабинетът реши да вземе днешното решение, за да не губим повече време и да не започваме процедурата отначало, добави той.

Какви ще бъдат параметрите на отклонението по отношението на цената не можем да отговорим, уточни Каракачанов. Той предположи само, че сроковете за доставка на самолетите ще са по-големи. По думите му няма таван на цената, защото няма как да има преди провеждането на преговори по начина на плащане — дали ще е еднократно или разсрочено. Няма такава цена от 2,1 милиарда, отрече Каракачанов неофициалните информации, че САЩ ще ни искат толкова Каракачанов. В първоначалното решение на НС от 2018 г. за нови самолети бяха предвидени 1,8 млрд. за тази покупка.

«Видяхте вчера изявлението на Белия дом. Няма да скрия, че в хода на преговорния процес последните няколко месеца ние имахме определени уверения, че цената ще бъде коригирана.

Вчерашното изявление на Белия дом също ясно показва, че от страна на Вашингтон има едно правилно разбиране по процеса на провеждане на преговори и по финансовите параметри, които са заложени в нашия актуализиран проект. Така правим стъпка, с която по най-бързия начин да придобием нови изтребители», коментира Каракачанов.

«Другия вариант, на който можехме да отидем, още на ниво МО, беше да предложим започване на проекта отначало, което означава с още година и половина минимум да забавим процеса на сключване на договора. Нещо, което не е изгодно за ВВС», допълни той.

Относно обвинението за политически натиск от страна на БСП военният министър заяви, че него никой не го е притискал.

Надяваме се Народното събрание да даде мандат за преговори, добави и министърът на икономиката Емил Караниколов, а генералитетът изказа задоволството си от евентуалния старт на преговорите, ако НС го одобри.

С това можем да бъдем сам одоволни, самолетите са нови, модерни,  с най-новото оборудване, 

така че ще можем да изпълним задачите си, изрази доволство от правителственото решение шефът на ВВС. ген.-майор Цанко Стойков.

«Повече от 10 г. се правят опити да се стигне дотук. Това, че не се върна процедурата в изходно положение, най-малко заслужава благодарности като командир на ВВС, тъй като модернизацията е крайно необходима», каза командирът на военните пилоти.

Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев също се присъедини към доволството на висшия генералитет с аргумента, че повече не можем да отлагаме покупката на нови изтребители.

«И се надявам в най-скоро време да се сключи този договор при най-изгодните условия за държавата, надявам се НС да даде мандат за преговори», добави началникът на отбраната.

По думите на министър Красимир Каракачанов, очаква се Народното събрание да разгледа решението за изтребителя другата седмица.

Коментари:

Зареждане ...