«Горещата линия» между Вашингтон и Москва се появила преди 55 години, кабелът на «горещата линия» преминавал през финска територия. Но това било толкова голяма тайна, че във Финландия не останали  документи за нейната поява, макар за използването на територията страната ежемесечно да получавала наем, съобщава авторът на статията.

Превод:
В МВнР на Финладия може да се намери само едно споменаване за «горещата линия» между Вашингтон и Москва, то се отнася към 1967 г — а в онзи момент линията съществувала вече четири години.

Тогава се повил участък от линията между Лондон и Москва, преминаващ през Финландия, страната отделила за него резервния 9-ти канал.

«Ведомството за пощата и телеграфа на Финландия получава наем за това в рамките на 2189.25 марки на месец», се съобщава в писмото с подписа на Ойва Салойла, ръководител на Ведомството на пощата и телеграфа на Финландия.

Писмото е изпратено до МВнР на Финладия на 4 октомври 1967 г.

Ръководителят на отдела Юрийо Риху разказва, че е отговарял «горещата линия» да работи безупречно.

Кабелът нееднократно се повреждал, няколко пъти се наложило той да бъде призоваван на съдебно дело по въпроса за компенсация на загубите.

Риху помни дежурството на специалните войки по време на провеждането на двустранните преговори между СССР и САЩ.

Например, по време на преговорите за ограничаване на стратегическите въоръжения, които се провеждали в периода от 1969 до 1972 г.

«Помня, че военните ни изпратиха група хора, за да следят за запазването на кабела. Дадохме им помещения и в определени точки поставихме охрана».

Въпреки разпространеното мнение, това не е била телефонна линия, а линия за предаване на съобщения с помощта на 5-битния код Бодо.

Натисканенто или ненатискането на клавиши съответствало на предаването или непредаването на един бит с помощта на секретно устройство.

Съобщението можело да се прочете само от тези, които имали специална  лента, с помощта на която кодът можел да бъде транслиран в текст.

Годността на линията преминала всеки час през тест.

Всеки час Москва изпращала съобщение до Вашингтон и всеки час САЩ отговоряли.

Имало договорка тестовите съобщения да не носят политически характер.

Затова Москва например изплащала до Вашингтон откъси от разказите на Чехов или от стихотворения на Пушкин.

«Горещата линия» за първи път е използвана през 1967 година по време на Шестдневната война в Близкия Изток.

Линията също е използвана по време на Третата индо-пакистанска война през 1971 г, през Войната на Съдния  ден през 1973 г, след нападението на Турция над Кипър през 1974 г, по време на съветската окупация на Афганистан през 1979 и след нахлуването на Израел в Ливан през 1982 г.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005876471.html

 

Тагове: ; ; ; ; ;