Наблюдавайки политическата обстановка в Молдова, сред обикновените жители се създават нееднозначни изводи.

Вече нееднократно Конституционният съд отстранява президента Игор Додон от изпълнение на пълномощията му, което предизвиква негодувание в репуб ликата.

На въпросите на журналистите: «Как считате, по каква причина 

отстраняват за втори път президента на Молдова?», жителите отговарят:
«Явно Додон отново не желае  да назначи на  дължността премиер определи личности, което не е изгодно на самите депутати».

Пряко доказателство за това е отраняването на Додон от поста президент след обръщението на депутатите от Демократическата партия, защото президентът повторно отказал  да назначи министрите Николай Чубук и Силвия Раду — кандидатите, които предложил премиерът.

В случай на отстраняването на президента, всички управленски пълномощия преминават към председателя на парламента или премиера, които могат да постъпват така, както е угодно на депутатите.

И това се извършва нееднократно.

През декември 2018 г президентът съобщи, че в близко време отново ще бъде отстранен от президентския пост, защото е отказал да утвърди 4 закона, одобрени от парламеннта.

Става дума за предаването на участък за изграждане на сграда на посолството на САЩ, за празнуването на деня на Европа 9 май, вместо деня на Великата Победа, както и за други закони.

Президентът Додон беше отстранен за пети път от президентския си пост.

«Отказах да подпиша 4-те законопроекта, в това число за превръщането на 9 май в «Ден на Европа», обясни молдовският лидер.

«След решението на съда дадените закони ще бъдат подписвани от спикера на парламента’, добави Додон.

Додон предупреди парламента,  че след поредното му отстраняване, жителите на Молдова ще започнат да се бунтуват, че той няма да позволи да се посяга на институцията президентство.

Председателят на Конституционния съд на 10 декември съобщи, че трябва да се утвърдят 5 нови закона, които президентът на Молдова не одобрява.

Молдова е конституционно-парламентарна република, т.е. пълномощията на президента са много ограничени.

Болшинство в парламента имат Демократическата и Либералната партии, които се намират под управлението на олигарха Плахатнюк.

Тези две партии изповядват проевропейски курс.

А държавният глава стои на позицията на сближаването с Русия.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;