8 януари 2019-Нюз Фронт.

Няколко дни следим ситуацията, около движнието на американския военен коораб, тръгнал да обикаля из Черно море, за да «укрепя» връзките между съюзниците от НАТО. Едва ли, можем да разчитаме, че САЩ изпращат военен кораб с миролюбиви цели. Просто не звучи правдоподобно, но какви именно цели си поставят американците можем да предпоожим като разгледаме фактите, и чуем мненията на експертите от военната сфера.

Румънски военен експерт за американския кораб в Черно море: «Форт Макхенри» рискува да повтори грешката от 1988 година.

Според прес-службата на Шестия флот на ВМС САЩ Форт Макхенри пристигнал в Черно море, за да патрулира и да поддържа «силни връзки» със съюзниците на Вашингтон чрез НАТО. Въпреки това много военни анализатори смятат, че този кораб е необходим, за да може Западът да организира нова провокация в региона.

Например, румънският военен експерт Валентин Василеску свързва появата на американския кораб в Черно море с инцидента в Керченския проток, когато две артилерийски бронирани лодки по проект 58155 «Гюрза»  и рейдовият буксир на ВМС Украйна незаконно навлязахо в териториалните води на Русия, за което екипажите им бяха задържнани.

 

Според Василеску «Форт Макхенри» с денивелация от 16 100 тона има височина само 26 метра, което позволява да се премине под Керченския мост. В допълнение, на борда могат да се настанят до 21 лодки от тип LCM-6 или пет десантни катера на въздушна възглавница от тип LCAC. Тези кораби, както отбелязва румънският експерт, превъзхождат украинските бронирани лодки с максимален полезен товар, скорост, разместване и въоръжение. LCACs са оборудвани с едрокалибрени автомати M2HB и автоматични гранатомети Mk.19 Mod.3.

 

Според мнението на експерта, тези лодки могат да бъдат използвани за нова провокация в Черно море.

Но в такъв случай, отбелязва Василеску, » Форт Макхенри» рискува да повтори печалната съдба на ракетния крайсер «Йорктаун» и ескадрения миноносец » Керън» на ВМС САЩ.

Историята с тях  напомня,  как американските кораби се сблъскват с корабите на Съветския Съюз на 12 февруари 1988, незаконно навлизайки в териториалните води на СССР в Черно море. Едва ли е необходимо да описваме края на тази история, единствено ще отбележим, че не им се получава.

Но примерът, който дава румънския военен експерт с неудачния опит на САЩ, идва за да ни напомни необходимостта от проявата на здрав разум.

За последните 30 години, Русия значително е усъвършенствала корабите си, така че ако САЩ се решат на провокация, за да реализират агресивните планове, които пишат за Украйна, подобна провокация би завършила с тотален провал за тях.

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;