За Тръмп Сирия е само пясък и смърт, Америка няма никакъв интерес там, заяви международникът в «Денят на живо».

Това съобщи Канал 3.

Няма да е добра прогнозата на отношенията на Америка с Русия, макар Тръмп да разбира, че Русия не е основен геополитически съперник, а Китай. Няма да бъдат по-добре, ще останат на сегашното ниво, ако не и по-лошо. Такава прогноза за отношенията между САЩ и Русия за 2019 г. направи в «Денят на живо» 
международният анализатор Огнян Дъскарев малко след завръщането си от Америка.
«Основното сега е договорът за ракетите със среден и малък обсег (подписан между САЩ и тогавашния Съветски съюз)», добави Дъскарев по повод изразеното намерение на президента Тръмп страната му да излезе от него.
«От това руснаците подскочиха като ужилени от 100 стършела, защото това означава огромни пари да хвърлят за нови оръжия, за нови поколения оръжия. Което Америка ще го направи лесно — със 700 милиона долара военен бюджет за годината това е много лоша новина за Кремъл и ще повлияе на отношенията», поясни Огнян Дъскарев.
За обявеното от Доналд Тръмп предстоящо изтегляне на около 2000 американски войници от Сирия, срещу което в САЩ критиците за президента реагираха бурно и с изненада, и което бе повод за оставката на военния министър Матис, Дъскарев припомни, че то е било анонсирано още през март миналата година.
«Военният министър се направи на много изненадан, но това не е вярно — изтеглянето от Сирия започва от март 2018 г., тогава Тръмп дава срок до края на 2018 г., създават се 2 работни екипа, между 20 и 30 дипломати работят по този въпрос, Матис с Помпео заедно работят по въпроса», подчерта Огнян Дъскарев.
«Искам да подчертая една много несериозна тенденция — тези, които ругаха президента Буш за влизането в Ирак, сега станаха най-големите войнолюбци. Същите медии и хора, които го ругаха 8 г., сега се възмущават от изтеглянето от Сирия.
Американците ще се изтеглят, защото нямат абсолютно никакви интереси в Сирия и защото огромното мнозинство от хората са за изтегляни на този контингент от Сирия. Тръмп оня ден го казап много ясно — там (в Сирия) има само пясък и смърт.
Там САЩ традиционно нямат интереси — там имат интереси Русия и Иран, и Турция», посочи Дъскарев, който прогнозира, че президентът на САЩ предприема мерки за защита на сирийските кюрди, на които американците съдействаха в борбата срещу Ислямска държава.

 

Тагове: ; ; ; ; ;