Световните СМИ се взривиха от сензацията: китайският роботизиран зонд  «Чанъе-4» извърши историческо кацане на обратната страна на Луната.

Официалното потвърждение от China Global Television Network постъпи на 3 янури 2019 г. в 12.09 часа.

Вече е налице първата снимка с високо качество от мястото на кацането.

Припомняме, че пряка радиовръзка между Земята и  «Чанъе-4» технически не е възможна.

Управлението на зонда се осъществува чрез спътникът-транслатор Queqiao, отдалечен от Земята на около 400 000 км.

Човечеството няма опит при подобна работа. Успехът доказва високото ниво на научно-техническите изследвания на Китай.

Това косвено потвърждава другата сензация, тя е от военен характер, която вкара американското разузнаване в пълен шок и ужас.

Вашингтон още не бе успял да дойде на себе си от руската хиперзвукова ракета «Авангард», която буквално ликвидира всички възможности на ПРО  на САЩ, когато интернет гръмна от съобщенията за промяна в баланса на силите в полза на Поднебесната.

Става дума за «футуристичния» кораб на ВМС на КНР, който, според данните на американското разузнавне, е вече в морето.

Неговата уникалност се заключава във въоръжението му.

Релсотрон.

Както пише западното издание  Task & Purpose, китайският корабен релсотрон е най-мощното оръдие, създадено за всички времена в света.

През юни 2018 г. спецслужбите на САЩ разстространиха новината, че учените от Китай са създали прототип на електромагнитно оръдие, което може да бъде поставено на корабите в рамките на няколко години.

Телевизионният канал  CNBC избухна в упреци  към американските учени, които се били научили добре да рекламират още несъздаденото оръжие на САЩ така, все едно то вече унищожава врагове.

Приз юни миналата година разузнаването на САЩ установило, че релсотросът ще се появи на корабите на КНР през 2025 г.

Това ще бъде реално супер-оръдие, чиято уникалност се заключава в едномоментното потребление на гигантска енергия.

По принцип, поставянето на морските съдове на свръхмощен компактен генератор е най-голямият проблем в електромагнитната артилерия, от която се страхуват учените от САЩ.

В  доклада на американските разузнавачи се казва, че руснаците успешно са изпитали релсотрона, поставен на жп вагон, но са използвали мрежова електроенергия.

А китайският корабен релсотрон може да изпрати снаряд на разстояние 124 мили (201 км), който да достигне целта за 90 секунди.

Т.е. със скорост 2.6 км в секунда, което съответства на около 9 МАХ.

Цената на едно такова супер-оръдие, според оценката на задокеанските шпиони, е  25 хиляди долара, но не повече от 50 хиляди долара.

Още през февруари 2018 г в социалните мрежи се появи снимка на палубен релсотрон на носа на десантния кораб  Type 072.

Кой пусна тази информация, не е известно.

Вероятно това са направили самите китайци, изпращайки по този начин сигнал до ВМС на САЩ — «спрете да хулиганствате в Южно-Китайско море».

В края на 2017 г. електромагнитното оръжие е било поставено на военния кораб Haiyang Shan,

след което започнало успеното тестуване в морето.

Министерството на отбраната на САЩ нарича всичко това стратегически преврат в морето.

Изданието Task & Purpose предполага, че американският проект за релсотрон, чиято цена е половин милиард долара, след десет години разработка «е загинал в долината на смъртта».

На въпроса, в кого е причината за този неуспех, неназован източник от Пентагона отговорил:

«САЩ решиха да се съсредоточат върху по-икономични супер-оръдия», «сега всички сили са хвърлени в доразработването на хиперзвуковия артилерийски снаряд на върху бойните лазери».

Военният аналитик Джоузеф Тревитик твърди, че електромагнитното оръжие притежава висока ефективност по силата на своята универсалност и скоростта на презареждането.

Фактически едно оръдие изпълнява функциите на противодействие на безпилотниците, самолетите, противокорабните ракети и дори на самите хиперзвукови артилерийски снаряди.

Това първо.

Второ.

Китайците са демонстрирали уникалните си възможности в създаването на лидерски отбранителни технологии.

С това са «стреляли в САЩ, като в държава, която дълго време е била лидер в наукоемнокото въоръжение».

Трето.

Широкото внедряване на релсотрони в корабите на ВМС на КНР оконочателно ще зачеркне епохата на военно-морското доминиране на Америка в морето.

Мекото кацане на «Чанъе-4» на обратната страна на Луната за пореден път подчертава, че нивото на научно-техническото развитие на КНР е достигнало такива висоти, че разработката на корабния релсотрон съвсем не е нещо недосегаемо за учените на Поднебесната.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;